Politico

Nizozemski Trump – Tko je Geert Wilders?

Antiislamska retorika učinila ga je metom ekstremista zbog čega već dva desetljeća živi u različitim sigurnim kućama i ima stalnu policijsku zaštitu.
Vijesti / Svijet | 24. 11. 2023. u 10:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Krajnje desničarski političar Geert Wilders, pobjednik nedavnih parlamentarnih izbora u Nizozemskoj, dugo je bio jedan od najprepoznatljivijih nizozemskih zastupnika u zemlji i inozemstvu, a poznat je po oštroj kampanji protiv imigracije, Europske unije i islama, piše Politico koji Wildersa opisuje kao nizozemskog Trumpa, prenosi Tanjug.

Stranka slobode

Kako navodi Politico, Wilders je sada u poziciji da postane novi premijer Nizozemske, nakon što je pobijedio na općim izborima i da je sve što treba uraditi je uvjeriti potencijalne koalicijske partnere u drugim strankama da rade s njim.

Wilders, kojeg nazivaju "nizozemskim Trumpom", svoju političku karijeru je započeo 1998. godine kao zastupnik Narodne stranke za slobodu i demokraciju (VVD), kada je bio mentor mladog Marka Ruttea (odlazećeg nizozemskog premijera), nakon čega je 2006. godine napustio stranku i osnovao Stranku slobode (PVV).

Wilders je poznat po zapaljivoj retorici - islam je opisao kao "totalitarnu ideologiju", a Marokance nazvao "ološima".

Objasnio je da je njegovu averziju prema islamu potaklo ubojstvo antiislamskog filmskog redatelja Thea van Gogha 2004. godine, kao i vrijeme koje je proveo u kibucu u Izraelu.

U izbornoj kampanji se zalagao za zabranu Kurana, džamija i svih islamskih škola, kao i za zabranu nošenja islamskih marama u vladinim zgradama u Holandiji.

Ministrica vještica

Prije nekoliko godina osuđen je zbog uvrede grupe ljudi na osnovu njihovog porekla, nakon što je 2014. godine rekao da je u Nizozemskoj treba da bude "manje Marokanaca".

Sklon je brutalnim napadima na političke protivnike, piše Politico i navodi da je Wilders odlazeću ministricu financija Sigrid Kaag nazvao "vješticom".

Antiislamska retorika učinila ga je metom ekstremista zbog čega već dva desetljeća živi u različitim sigurnim kućama i ima stalnu policijsku zaštitu.

Wildersovo glavno predizborno obećanje je bilo zaustavljanje "tsunamija azilanata", koji je okrivio za različite socijalne probleme u Nizozemskoj, uključujući nedostatak stambenog prostora i visoke zdravstvene troškove.

Izlijevanje rijeka

Pozvao je na ukidanje azila za izbjeglice i slobodnog kretanja radne snage unutar Europske unije, predlažući uvođenje radnih viza.

Istovremeno, želi da se Sirijcima ukine privremeni azil, a da kriminalci budu deportirani i da im se oduzme nizozemsko državljanstvo.

Wilders je kritički nastrojen i prema klimatskim znanstvenicima i tvrdi da je nizozemska vlada potrošila previše novca na smanjenje emisije ugljik-dioksida.

Zalaže se da elektrane na ugalj i plin ostanu otvorene i predlaže da se obustavi izgradnja solarnih parkova i vjetroturbina, kao i da se Nizozemska povuče iz Pariškog klimatskog sporazuma.

Umjesto toga, smatra da se treba prilagoditi klimi i predlaže jačanje nasipa i ulaganje u projekte koji bi omogućili povremeno izlijevanje rijeka.

Euroskeptik

Kada je riječ o odnosu prema Evropskoj uniji, Wilders je euroskeptik i više puta je pozvao na održavanje referenduma o izlasku Nizozemske iz Europske unije ("Nexit").

Wildersu su na pobjedi čestitali na njegovi politički prijatelji Marin Le Pen iz Francuske i premijer Mađarske Viktor Orban.

S druge strane, rezultati nizozemskih izbora u Kijevu su dočekani sa zabrinutošću, piše Politico.

Wilders je ranije hvalio predsjednika Rusije Vladimira Putina i kritizirao "histeričnu rusofobiju" u Europi, međutim od početka ruske invazije na Ukrajinu, donekle se distancirao od Kremlja, rekavši da je napad greška.

Ipak, u jednoj od završnih predizbornih debata, rekao je da ne bi podržao da se Ukrajini pošalje više novca i oružja jer su ti resursi, kako je naveo, potrebni holandskoj vojsci.

25 posto glasova

Čvrsto podržava Izrael i zalaže se za prebacivanje veleposlanstva Nizozemske iz Tel Aviva u Jeruaalem, kao i za zatvaranje diplomatskog predstavništva u Ramali, sjedištu palestinskih vlasti.

Wilders je rekao da se "Izrael bori za svoje postojanje protiv sila mržnje, barbarstva i terorizma".

Wilderspva Stranka slobode je na izborima osvojila 25 posto glasova, što je mnogo u nizozemskom izbornom sustavu, navodi portal, ali dodaje da je to nedovoljno za većinu u parlamentu i da će morati formirati koalicijsku vladu s još dvije ili tri stranke.

U pobjedničkom govoru je pozvao druge stranke da se "konstruktivno angažiraju" u koalicijskim pregovorima i nagovijestio da bi bio spreman na kompromis u pogledu antiislamske politike radi formiranja vlade.

"Ja dobro razumijem da stranke ne žele biti u koaliciji sa strankom koja želi neustavne mjere. Nećemo pričati o džamijama, Kuranima i islamskim školama", rekao je Wilders.

Kopirati
Drag cursor here to close