Tužba

Nizozemska vlada pred sudom: Isporučili dijelove vojnih aviona Izraelu

Nekoliko tjedana nakon napada palestinskog Hamasa na Izrael nizozemska vlada odobrila je isporuku rezervnih dijelova za zrakoplove F-35 u sastavu izraelskog zrakoplovstva, pokazuju vladini dokumenti.
Vijesti / Svijet | 04. 12. 2023. u 07:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupina udruga za ljudska prava podnijela je tužbu protiv nizozemske vlade, tvrdeći da je zbog izvoza dijelova za američke vojne zrakoplove u Izrael suodgovorna za ratne zločine u palestinskom Pojasu Gaze, prenosi Hina.

Načela o ratovanju

"Izrael zanemaruje temeljna načela zakona o ratovanju, poput razlikovanja vojnih i civilnih ciljeva i načela razmjernosti", napisale su u tužbi podnesenoj okružnom sudu u Den Haagu udruge, uključujući nizozemske ogranke Amnesty Internationala i Oxfama.

Izrael odbacuje tvrdnje da je počinio ratne zločine, ističući da izraelske oružane snage u borbi protiv palestinskih militanata koji djeluju u gusto naseljenim područjima poštuju međunarodno pravo. Od početka oružanih sukoba 7. listopada do nedjelje ubijeno je više od 15.400 stanovnika Pojasa Gaze, prema Palestinskom uredu za statistiku.

Presuda za dva tjedna

U upadu Hamasa u Izrael ubijeno je 1200 Izraelaca, a 200 ih je odvedeno u Gazu. Nizozemska je sjedište regionalnog skladišta dijelova za američke vojne zrakoplove F-35 koji se mogu slati u druge zemlje partnere u program F-35, napominje Reuters.

Nekoliko tjedana nakon napada palestinskog Hamasa na Izrael nizozemska vlada odobrila je isporuku rezervnih dijelova za zrakoplove F-35 u sastavu izraelskog zrakoplovstva, pokazuju vladini dokumenti. Izvoz kontrolira nizozemsko ministarstvo obrane koje nije željelo komentirati tužbu.

U pismu parlamentu prošli tjedan napisali su da, prema tada dostupnim informacijama, "nije moguće tvrditi da su F-35 sudjelovali u ozbiljnom kršenju humanitarnih načela ratovanja". Sud će održati ročište tijekom dana, a trebao bi objaviti presudu za dva tjedna.

Kopirati
Drag cursor here to close