Europsko žarište

Nizozemska u "djelomičnom lockdownu" od srijede

Zatvaraju se barovi i restorani, ali bit će moguće preuzimanje narudžbi i dostava. Javna okupljanja više od četiri osobe bit će zabranjena, a zabranjuje se i prodaja alkohola u večernjim satima.
Vijesti / Svijet | 13. 10. 2020. u 21:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nizozemski premijer Mark Rutte objavio je u utorak da se Nizozemska mora vratiti "djelomičnom lockdownu" kako bi se suzbilo širenje koronavirusa u jednom od najvećih europskih žarišta.

"Danas najavljujemo nove i stroge mjere i zapravo idemo prema djelomičnom lockdownu", rekao je Rutte na televizijskoj konferenciji za novinare, prenosi Hina.

Zatvaraju se barovi i restorani, ali bit će moguće preuzimanje narudžbi i dostava.

Javna okupljanja više od četiri osobe bit će zabranjena, a zabranjuje se i prodaja alkohola u večernjim satima.

Rutte je rekao da mjere, koje će trajati najmanje četiri tjedna, stupaju na snagu u srijedu, a razmatri će se učinci nakon dva tjedna.

Ako mjere budu nedjelotvorne, mogla bi biti uvedena još stroža ograničenja, rekao je ministar zdravstva Hugo de Jonge.

Škole će ostati otvoren i javni prijevoz u funkciji, što je u suprotnosti s mjerama koje su bile na snazi tijekom djelomičnog lockdowna ranije ove godine.

Nošenje maski bit će obvezno u zatvorenim prostorima za sve osobe od 13 godina i starije.

U utorak je zabilježeno rekordnih 7400 slučajeva. U zemlji sa 17 milijuna stanovnika ukupno je više od 187.000 zaraženih.

Vlada premijera Marka Ruttea nesklona je uvođenju strogih mjera koje bi mogle naškoditi krhkom ekonomskom oporavku, no zdravstveni stručnjaci počeli su vršiti pritisak na vladu da poduzme mjere kojima bi se spriječilo opterećenje zdravstvenog sustava.

Kopirati
Drag cursor here to close