Ispitivanje

Nijemci se boje rata

I posljednje ispitivanje javnog mnijenja pokazuje kako gotovo dvije trećine Nijemaca strahuju da bi mogli biti uvučeni u rat. Ipak, uvjerljiva većina podržava njemačku vojnu pomoć Ukrajini.
Vijesti / Svijet | 13. 05. 2022. u 19:20

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Dpa / Ilustracija

U ispitivanju javnog mnijenja Deutschlandtrend je 63% upitanih potvrdila svoju zabrinutost kako bi Njemačka mogla na koncu biti uvučena u vojni sukob.

Ovih dana se i iz Moskve čulo kako slanje oružja Ukrajini i obuka ukrajinskih vojnika u Njemačkoj u posluživanju teškog naoružanja "jasno povećava opasnost" globalnog sukoba, ali usprkos tome se 55% upitanih "prije ne slaže" s tvrdnjom kako bi (njemačka) "vlada trebala biti suzdržana kako ne bi postojala opasnost od napada". Zapravo tek nešto manje dvojbe imaju i oporbeni kršćanski demokrati, piše DW.

Veću suzdržanost želi najviše pristaša Alternative za Njemačku (AfD) – 77%, dok upravo pristaše stranke nastale iz ekoloških i mirovnih pokreta sedamdesetih, stranke Zelenih, očito misli kako Kremlj "jedino razumije govor sile" i njih 78% zagovara njemačku pomoć Ukrajini. Ipak, kad je riječ o strahu od rata, tu su žene redovito opreznije: 73% upitanih žena se boji rata, a tek 51% muškaraca strahuje od eskalacije u međunarodni sukob.

50% za ovu koaliciju

I u ovom reprezentativnom telefonskom ispitivanju koje je za udrugu njemačkih regionalnih postaja ARD 10. i 11. svibnja provela agencija Infratest/dimap je sadržano redovito pitanje o podršci političkim strankama. Kad bi ove nedjelje bili izbori, za 2% je pala podrška socijaldemokratima na 22%, a za isti postotak je narasla podrška Zelenima (20%) što je otprilike isto koliko su imali prošlog lipnja tri mjeseca prije izbora.

Trenutna vladajuća koalicija bi još uvijek imala veoma tijesnu podršku od 50% jer su i Liberali izgubili jedan postotak za koliko je pak narasla podrška stranici Ljevice - makar je i s ovih 4% ispod izbornog praga. Podrška kršćanskim demokratima je nepromijenjena i od prošlog ispitivanja je ostala na 26%.

Kopirati
Drag cursor here to close