Zakon o legalizaciji

Nijemci će moći uzgajati najviše tri biljke kanabisa

Zakon će u praksi da zaživi do kraja godine, kada ga odobri parlament. Propis će marihuanu da skine s liste zabranjenih supstanci, ali će postojati i ograničenja.
Vijesti / Svijet | 16. 08. 2023. u 18:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dugo očekivana legalizacija kanabisa u Njemačkoj konačno se ostvaruje pošto je vlada u srijedu odobrila nacrt zakona koji je pripremio ministar zdravstva Karl Lauterbach.

Zakon će u praksi da zaživi do kraja godine, kada ga odobri parlament. Propis će marihuanu da skine s liste zabranjenih supstanci, ali će postojati i ograničenja.

Punoljetni će moći posjedovati do 25 grama, a privatno će moći da uzgajaju najviše tri biljke.

Lauterbach je u srijedu izjavio da je zakon "zaokret u politici prema drogama" dodajući da je uvjeren da će obuzdati crno tržište i kriminal, kao i da će da zaštiti zdravlje.

U posebnim udruženjima, takozvanim kanabis klubovima, članovi će moći zajedno da uzgajaju marihuanu i međusobno je razmjenjuju.

Ipak, pušenje nije dozvoljeno u klubovima, čak ni u njihovoj neposrednoj blizini, kao ni kod vrtića, škola, sportskih objekata ili igrališta. U pješačkim zonama treba da bude zabrana konzumacije od sedam do 20 sati.

Međutim, na drugim mjestima će se oblaci dima kanabisa ubuduće vjerojatno češće osjećati.

Demokrišćani, najveći opozicioni blok, kao i udruženja iz sektora pravosuđa, policije i zdravstva ponovo su kritizirati promjene. Upozorili su na zdravstvene rizike za mlade i na dodatna opterećenja za policiju i sudove.

Vlada pak inzistira da će zakon suzbiti crno tržište i organizirani kriminal i smanjiti zdravstvene rizike. Zabrana marihuane je, prema podacima vlade, do sada zapravo pospješivala potrošnju.

Ministar Lauterbach je rekao da je probao marihuanu, ali da nema namjeru da u njoj uživa ubuduće.

Kopirati
Drag cursor here to close