Dan kad je umro Castro

Nijedan monarh 20. stoljeća nije tako dugo vladao kao on

Sa svojim socijalističkim planovima Castro je sve više provocirao bijes SAD-a, a saveznike je pronašao u "Istočnom bloku"…
Vijesti / Svijet | 25. 11. 2022. u 07:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan, 25. studenog 2016. godine, u 90. godini života preminuo je dugogodišnji kubanski državni šef Fidel Castro.

Fidel Alejandro Castro Ruz rođen je 1926. u Biránu, na istoku otoka. Neki povjesničari navode 1927. kao njegovu godinu rođenja. Fidel i njegovih šestero braće i sestara odrasli su u blagostanju. Nakon studija prava Castro je postao odvjetnik u Havanni. Njegovi klijenti su, kako se pretpostavlja, bili ponajprije žitelji siromašnijih četvrti. Već kao student Castro je bio politički aktivan i 1952. se kandidirao na parlamentarnim izborima. Ali izbori se nisu održali, jer je Fulgencio Batista, kojeg je jedno vrijeme podržavao i SAD, izveo vojni udar i preuzeo vlast, navodi Deutche Welle.

Castro ga je svrgnuo  1. siječnja 1959., preuzeo vlast u karipskoj državi i od tada ju kontinuirano širio.

Sa svojim socijalističkim planovima Castro je sve više provocirao bijes SAD-a, saveznike je pronašao u "Istočnom bloku", među njima je bila i Njemačka Demokratska Republika (DDR).

Bijeg iz Kube

Sovjetski Savez je Kubi pomagao najprije financijski, a 1962. je Moskva na otoku stacionirala i rakete srednjeg dometa.

Video: Fidel Castro on Face the Nation in 1959

SAD je reagirao brzo, ali takozvana "Kubanska kriza" na koncu je ipak okončana bez izbijanja nuklearnog rata. U istoj godini na snagu je stupio američki trgovački embargo protiv Kube koji je znatno opterećivao privredu karipske države. Nakon raspada Sovjetskog Saveza gospodarska situacija na Kubi dodatno se osjetno pogoršala zbog kubanske ovisnosti o Moskvi.

Castro je od početka kontinuirano ulagao u državni sustav obrazovanja i zdravstva kojeg se do danas smatra jednim od najboljih u regiji. Istovremeno je Kubancima uskratio slobodu mišljenja i informiranja, političke je protivnike "trpao" u zatvor, a sa svojim se neprijateljima "beskompromisno obračunavao", kako kaže bivši njemački veleposlanik na Kubi Bernd Wulffen. Zbog Castrove politike otok je napustilo nekoliko stotina tisuća Kubanaca.

Višesatni govori

Fidel Castro je mogao držati višesatne govore. Znalo se dogoditi da karizmatični revolucionar svoje slušatelje "okupira" petosatnim, čak i sedmosatnim nastupima. Neumorno je kritizirao zakletog neprijatelja, Sjedinjene Američke Države. "Jenkiji nikada neće odustati od kontrole zemlje, vode, rudnika i prirodnih resursa naše zemlje", napisao je u travnju 2012. bivši šef države, vlade, vojske i partije, jedine dozvoljene stranke na Kubi.

Video: How Fidel Castro Came To Power | Secrets Of War | Timeline

Nakon što je teško obolio, u srpnju 2006. Fidel Castro se povlači s čela zemlje, a 2008. je vodstvo Kubom i službeno predao svom bratu Raúlu Castru. Fidel Castro je na vlasti bio 49 godina, nijedan monarh 20. stoljeća nije tako dugo vladao kao on.

Kopirati
Drag cursor here to close