13 kandidata

New York bira novog gradonačelnika

Registrirani demokrati birat će između raznovrsne skupine od 13 kandidata za radno mjesto koje se često opisuje „drugim najtežim“ u SAD-u nakon funkcije predsjednika.
Vijesti / Svijet | 22. 06. 2021. u 13:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njujorški demokrati u utorak će glasati na predizborima za kandidata koji će gotovo sigurno postati gradonačelnik i oblikovati taj grad u doba poslije pandemije.

Registrirani demokrati birat će između raznovrsne skupine od 13 kandidata za radno mjesto koje se često opisuje „drugim najtežim“ u SAD-u nakon funkcije predsjednika.

Glasači izlaze na birališta u vrijeme dok covid-19 i dalje baca svoju sjenu nad gradom koji je bio epicentar početka pandemije u SAD-u. U New Yorku je živote izgubilo 33 tisuće ljudi.

Grad se ipak vraća u normalu - gotovo sve restriktivne mjere uvedene zbog koronavirusa su ukinute, a 66 posto odraslih stanovnika dobilo je najmanje jednu dozu cjepiva.

New York je uporište demokrata, pa je gotovo sigurno da će pobjednik predizbora te stranke biti novi gradonačelnik. No pobjednik neće biti poznat nekoliko tjedana zbog novog sustava glasovanja koji je otežao i predviđanja.Novim izbornim sustavom od birača se traži da rangiraju petero kandidata po svojoj preferenciji.

Ako neki kandidat ne skupi 50 posto glasova, što je vjerojatan scenarij, onaj kandidat koji dobije najmanje podrške je eliminiran, a potom se njegovi glasovi prebacuju onome koji je bio druga preferencija. To se ponavlja dok neki kandidat ne dobije više od 50 posto glasova, pa bi se pobjednik mogao znati tek sredinom srpnja.

„Puno toga je na kocki“ na ovim izborima, rekao je politolog Lincoln Mitchell sa sveučilišta Columbia, navevši oporavak nakon pandemije i klimatske promjene.

Broj nezaposlenih, beskućnika, pucnjava i ubojstava znantno je narastao u vrijeme pandemije. Tisuće poslovnica je zatvoreno, deseci tisuća bogatijih stanovnika napustili su grad, a mnogi zaposlenici i dalje rade od kuće.

Pandemija, prosvjedi potaknuti ubojstvom Georgea Floyda u svibnju 2020. i napadi na Amerikance azijskog porijekla naglasili su i rasnu nejednakost u tom gradu od 8,5 milijuna stanovnika.

Prvi novi gradonačelnik New Yorka u osam godina morat će se idućih godina nositi i s proračunskim deficitima od nekoliko milijardi dolara.

Novi čelnik preuzet će grad od nepopularnog, krajnje lijevog Billa de Blasia koji je na toj funkciji od siječnja 2014., piše agencija France Presse.

U anketama trenutno vodi umjereni Eric Adams, crni bivši policajac i predsjednik okruga Brooklyn. On je kao glavnu temu svoje kampanje odredio borbu protiv kriminala.

Među favoritima je i umjereni Andrew Yang, demokratski kandidat i na predsjedničkim predizborima. Prve gradonačelnice New Yorka žele postati umjerena Kathryn Garcia te Maya Wiley, crna odvjetnica koju je podržala progresivna demokratkinja Alexandria Ocasio-Cortez, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close