Optužbe za rat u Ukrajini

''Za sve je kriva Amerika''

''Pravi uzrok ukrajinske krize je i u autoritarnosti i u samovolji SAD-a'', dodaje se u poruci.
Vijesti / Svijet | 27. 02. 2022. u 08:39 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Reuters / Joe Biden

Sjedinjene Države su "pravi uzrok ukrajinske krize", objavila je Sjeverna Koreja u prvoj službenoj reakciji nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Washington je vodio politiku ''vojne nadmoći zanemarivši legitiman zahtjev Rusije za svoju sigurnost”, ističe se u poruci koja je u subotu objavljena na mrežnoj stranici sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova a potpisao ju je Ri Ji-song iz Istraživačkog instituta za međunarodnu politiku, prenosi Hina.

''Pravi uzrok ukrajinske krize je i u autoritarnosti i u samovolji SAD-a'', dodaje se u poruci.

Ri predbacuje SAD-u da ima “druga mjerila” prema ostatku svijeta. Optužuje ga da se miješa u unutarnje stvari drugih zemalja u ime “mira i stabilnosti”, a “bez valjanog razloga osuđuje mjere samoobrane (tih) zemalja kako bi zajamčile vlastitu sigurnost”.

“Prošlo je vrijeme kada je SAD vladao kao gospodar”, piše još u poruci.

Poruka objavljena na mrežnoj stranici sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova je “tiha” službena reakcija Pyongyanga, objavljena pod osobnim imenom, ocijenio je Park Won-gon, profesor sjevernokorejskih studija na sveučilištu Ewhi u Seulu.

''Zaključak je: za sve je kriv SAD'', rekao je za AFP.

Rusija je uz Kinu jedan od rijetkih saveznika Sjeverne Koreje. Moskva se dugo protivila pritisku na Pyongyang zbog njegova vojnog programa i čak je tražila popuštanje međunarodnih sankcija.

Kopirati
Drag cursor here to close