Oslobađanje taoca

Netanyahu rekao da nema popuštanja

Najmanje 67 osoba poginulo je u izraelskom granatiranju Rafaha, grada koji se nalazi na samom jugu pojasa Gaze i u blizini egipatske granice…
Vijesti / Svijet | 12. 02. 2024. u 10:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izraelska vojska objavila je kako je oslobodila dva taoca tijekom racije koju su njezine specijalne jedinice izvele sinoć u Rafahu, na jugu Pojasa Gaze, prenosi Hina.

Taoci su prevezeni u bolnicu Sheba u središnjem Izraelu gdje su pregledani te je ustanovljeno kako se nalaze u dobrom stanju.

Vojni pritisak

Oba taoca su, javlja CNN, oteta iz kibuca Nir Yitzhak 7. listopada prilikom upada Hamasa na jug Izraela. Islamistički militanti tom su prilikom ubili oko 1200 ljudi, mahom civila, a oko 240 su ih oteli i odveli u Gazu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u ponedjeljak da Izrael neće propustiti nijednu priliku da oslobodi još talaca iz Gaze, naglasivši da je vojni pritisak do ''potpune pobjede'' nad Hamasom potreban za ispunjavanje tog cilja.

To je priopćenje objavljeno nakon što su izraelske posebne snage oslobodile dvoje talaca u operaciji u Rafahu, gradu u Pojasu Gaze blizu granice s Egiptom.

''Samo nastavak vojnog pritiska, do potpune pobjede, rezultirat će oslobađanjem svih naših talaca. Nećemo propustiti nijednu priliku da ih vratimo kući'', rekao je Benjamin Netanyahu u izjavi.

''Pozdravljam naše hrabre vojnike u odvažnoj akciji koja je dovela do njihovog oslobađanja'', dodao je.

67 mrtvih

Najmanje 67 osoba poginulo je u izraelskom granatiranju Rafaha, grada koji se nalazi na samom jugu pojasa Gaze i u blizini egipatske granice, u noći s nedjelje na ponedjeljak.

Posljednjih mjeseci Rafah je postao grad u koji se smjestila većina palestinskih izbjeglica koji su ostali bez domova nakon izraelskog bombardiranja sjevernog dijela pojasa Gaze te se u njemu prema procjeni Ujedinjenih naroda trenutačno nalazi 1,4 milijuna ljudi.

Do napada na Rafah je došlo iako je Hamas ranije u nedjelju objavio kako bi ofenziva na taj grad "torpeirala" bilo kakav dogovor oko puštanja taoca koji se još uvijek nalaze u njihovom zarobljeništvu još od 7. listopada prošle godine, a protiv ofenzive na Rafah izjasnile su se i SAD, glavni izraelski saveznik.

Eurosong kao kazna

No, čini se kako granatiranje Rafaha u noći s nedjelje na ponedjeljak ipak nije označilo početak ofenzive i na to područje, pogođeno je 14 kuća i tri džamije i to u različitim dijelovima grada, a izraelska vojska je objavila kako je izvršila "niz udara na južnu Gazu koji su sada završeni".

Istodobno, objavljeno je kako Izraelu prijeti da na ovogodišnjem Eurosongu osvoji 'nula bodova' jer glazbenici i javnost pozivaju na bojkot četverostrukog pobjednika zbog vojne kampanje u Gazi.

Kopirati
Drag cursor here to close