Probala pobjeći, ali...

Nestala princeza - mučenje u zlatnom kavezu

Francuski špijun, finska instruktorica borilačkih vještina i bogata princeza glavni su likovi nevjerojatne priče
Vijesti / Svijet | 06. 12. 2018. u 10:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Princezi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata  mjesecima se gubi svaki trag

Princezi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Šeiki Latifi bin Muhamed al Maktum se već mjesecima gubi svaki trag. Prije nestanka je snimila video gdje priča da je bila u strahu za vlastiti život. Latifa je početkom ove godine pokušala pobjeći iz Emirata i kontrole svog oca Muhameda bin Rašida al Maktuma, inače vladara najbogatijeg emirata Dubaija.

32-godišnja princeza provela je nekoliko godina u planiranju dramatičnog bijega kad je pokušala napustiti Emirate na luksuznoj jahti u vlasništvu bivšeg francuskog špijuna Hervea Jauberta. 2011. godine je prvi put pokušala ostvariti neki kontakt s Herveom i to nakon što je pročitala kako je on uspio pobjeći iz Dubaija. Bivši francuski obavještajac ronio je do usidrene jahte i pobjegao u Indiju. Kad je dobio prvi Latifin e-mail bojao se da je riječ o namještaljki.

"Rekao sam joj da moram provjeriti je li ona stvarno tko se predstavlja. Ipak je riječ o kćeri vladara Dubaija", ispričao je on za BBC-jev dokumentarac "Odbjegla princeza". 

Pokušala je pobjeći, ali vratili su je

Kaže da su godinama održavali komunikaciju, ali upoznali su se tek 2018. godine. Ispričao je kako su povremeno govorili o logistici bijega, kao kad je princeza rekla da je uštedjela 400.000 dolara za bijeg iz Dubaija, ali većinom su razgovarali o problemima života plemkinje u zlatnom kavezu.

"Čitav život me ugnjetavaju. Prema ženama se odnose kao da nismo ljudi. Moj otac ne može nastaviti sa svojim postupcima", napisala je ona u jednoj poruci. Aktivisti i prijatelji tvrde da su naoružani komandosi upali na jahtu nakon ulaska u međunarodne vode, pretukli posadu i vratili princezu natrag u Dubai. Otada se o njoj ništa ne zna.

Na objavljenoj snimci puštenoj u javnost nakon pokušaja bijega i, kako aktivisti tvrde, otmice, princeza je rekla da je prvo pokušala pobjeći iz svoje zemlje 2002. godine. Ubrzo su je uhvatili, zatočili i mučili više od tri godine.

"To je bilo stalno mučenje. Čak i kad me nisu fizički tukli, mučili su me. Bila sam u samici, potpuno sama, bez prozora, bez svjetla", rekla je ona na snimci nastaloj prije pokušaja bijega. Na snimci oštro kritizira Ujedinjene Arapske Emirate koji grade imidž progresivne države s visokom razinom građanskih prava.

Video: FULL UNEDITED VIDEO - Escape from Dubai - Hervé Jaubert

"Uskoro ću nekako pobjeći, nisam sigurna kako, ali sam 99% uvjerena da ću uspjeti. Ako gledate ovaj video, to nije dobro. Znači da sam ili mrtva ili u vrlo vrlo teškoj situaciji", govori Latifa kameri. Snimku su objavili aktivisti britanske organizacije Detained in Dubai specijalizirane za pomaganje ljudima sa zakonskim problemima u Emiratima. Radha Sterling, šefica organizacije, ispričala je za Daily Mail kako ju je princeza nazvala čim su naoružani muškarci upali na jahtu.

Čujem pucnjeve, pomozite

"Prvo što je rekla bilo je: 'Pomozite, ljudi su vani... Čujem pucnjeve... Molim vas pomozite'", kazala je Sterling. Tiina Jauhianien, princezina najbolja prijateljica je bila na jahti u vrijeme otmice. Pomogla je princezi u pokušaju bijega i sada je jedini svjedok tih događanja.

Njih dvije upoznale su se 2014. godine nakon što je Tiina došla u kraljevsku palaču davati instrukcije capoeire, brazilske borilačke vještine, koju je opisala kao luksuzni i opresivni kompleks.

Sami bijeg počeo je kad su se susrele na ranom doručku, kako su i obično to radile jer su planirale da će tako natjerati tjelohranitelje da se malo opuste. Princeza je promijenila odjeću i naočale, zatim su njih dvije pobjegle preko granice u Oman. Otamo su trebale prevaliti četrdesetak kilometara do međunarodnih voda gdje je čekao Herve Jaubert na brodu s američkom zastavom. Nadao se da će tako prouzročiti međunarodni incident pokuša li ih netko zaustaviti. Valovi su bili visoki po metar i pol, plovili smo u vjetar i satima je trajalo to putovanja", ispričala je Jauhianien o prvoj fazi njihovog putovanja, na jahtu.

Težak živoz

  "Komandosi su mi rekli da zatvorim oči ili će me ubiti na mjestu", opisala je Jauhianien presretanje jahte na putu prema Indiji.  Ispričala je kako se Latifa borila i vrištala, ali joj to nije pomoglo.

Prema njenim riječima, Latifin život u Dubaiju je jako težak te da se stalno okretala da vidi prati li je netko.

Video: Što se dogodilo s princezom?

Neslužbene informacije govore da je vraćena obitelji, ali njeni prijatelji su u strahu za njen život. Latigina starija sestra Shamsa uspjela je pobjeći na više od mjesec dana 2000. godine tijekom jednog putovanja u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali je vraćena u Emirate nakon shvaćanja u Cambridgeu.

Ispričala je ona to jednom odvjetniku koji je kasnije proslijedio te optužbe policiji u Cambridgeu.

"Otmica je veći zločin i rijetko nam padnu na stol optužbe gdje su upleteni šefovi država", ispričao je David Beck, tadašnji policijski inspektor. Međutim, istraga je zapela na prvoj prepreci. Beck je htio razgovarati sa Shamsom kako bi razjasnio okolnosti njenog odlaska iz Ujedinjenog kraljevstva, ali nije uspio dobiti vizu za Dubai.

"Kad sam ih pitao zašto, nisu mi htjeli ništa reći", rekao je on.

Vlasti, kao i uvijek do sada, nisu ponudile nikakav komentar na dosta teške optužbe.


Kopirati
Drag cursor here to close