Hard landing

Nesreća najmodernijeg američkog vojnog aviona na palubi nosača zrakoplova

F-35C Lihgtning II je ''izvršavao rutinske letačke operacije'' kada se nezgoda dogodila, na platformi nosača aviona USS Carl Vinson.
Vijesti / Svijet | 25. 01. 2022. u 08:38 Balkans Aljazeera

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najmanje sedam mornara ozlijeđeno je u nesreći pri ''nezgodi u slijetanju'' borbenog aviona na platformu američkog nuklearnog nosača aviona koji je plovio vodama Južnog kineskog mora, priopćila je američka mornarica.

U priopćenju izdatom u ponedjeljak kasno navečer, Pacifička flota rekla je da je avion F-35C Lihgtning II ''izvršavao rutinske letačke operacije'' kada se nezgoda dogodila, na platformi nosača aviona USS Carl Vinson.

''Pilot se sigurno katapultirao iz aviona i evakuiran je vojnim helikopterom'', rečeno je u izjavi ureda flote s Havaja, koji je dodao da je pilot ''u stabilnom stanju''.

Od sedam ozlijeđenih mornara, tri su evakuirana na tretman u Manili na Filipinima.

Nije rečeno zbog čega su prebačeni na Filipine, ali su poručili da su oni kasnije proglašeni ''stabilnim''.

Tri mornara otpuštena s liječenja

Ostala četiri mornara zbrinuta su na nosaču aviona, a tri su otpuštena s liječenja. Nema informacija o četvrtom ozlijeđenom.

Mornarica je poručila da je uzrok ''nesreće pod istragom''.

Nisu pružene informacije o tome kakvo je stanje aviona niti da li je pričinjena šteta na brodu.

Posljednjih tjedana, američki brodovi uključeni su u vojne vježbe u Filipinskom moru s japanskim brodom, dok je i USS Carl Vinson obavio ''trenažne operacije'' s grupom američkih ratnih brodova.

U listopadu je još jedno američko plovilo, podmornica na nuklearni pogon USS Connecticut, bilo uključeno u incident u indo-pacifičkoj regiji.

Nitko od mornara nije zadobio ozljede opasne po život, no događaj je doveo do otpuštanja zapovjednika podmornice.

Kopirati
Drag cursor here to close