Kultura čednosti

Nepokrivene žene izbacuju s fakulteta, oduzimaju im imovinu, a sad im prijete i zatvorske kazne

To uključuje novčane kazne, oduzimanje automobila i komunikacijskih uređaja, zabranu upravljanja vozilom, odbitke od plaća i naknada iz radnog odnosa, otpuštanje s posla te zabranu pristupa bankarskim uslugama.
Vijesti / Svijet | 25. 09. 2023. u 09:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U iranskom parlamentu nedavno je predstavljen "Prijedlog zakona podrške kulturi čednosti i hidžab". Prema odredbama koje predlaže, žene i djevojke koje se pojavljuju bez marama na javnim mjestima i na društvenim mrežama, kao i one koje otkriju "golotinju dijela tijela ili nose tanku i usku odjeću" suočit će se s nizom kazni koje će ozbiljno utjecati na njihova ljudska prava, uključujući socijalna i ekonomska prava.

To uključuje novčane kazne, oduzimanje automobila i komunikacijskih uređaja, zabranu upravljanja vozilom, odbitke od plaća i naknada iz radnog odnosa, otpuštanje s posla te zabranu pristupa bankarskim uslugama.

Iako već neko vrijeme ulicama Irana ne patroliraju policajci sa službenim oznakama "moralne policije", praksa pokazuje nešto sasvim drugo. Naime, još u travnju ove godine glasnogovornik iranske policije potvrdio je kako je ženama koje su uočene bez hidžaba za volanom poslano oko milijun sms poruka upozorenja, a privremeno su im oduzete dvije tisuće vozila.

Stroži prijedlozi za kažnjavanje žena

Nacrt novog zakona uključuje još strože prijedloge za kažnjavanje žena i djevojaka osuđenih za kršenje zakona o pokrivanju "na sustavnoj osnovi ili u dogovoru sa stranim obavještajnim i sigurnosnim službama" na dvije do pet godina zatvora, kao i zabrane putovanja i prisilnog boravka na određenoj lokaciji, prenosi Nacional.hr

Prema nacrtu koji je 20. rujna ove godine usvojio iranski parlament, a da bi stupio na snagu treba ga odobriti Iransko vijeće, znatno su proširene ovlasti sigurnosnih i obavještajnih tijela, uključujući Revolucionarnu gardu, paravojne snage Basij i policiju za kontrolu žena i djevojaka.

Zakon izjednačava otkrivanje s golotinjom i predviđa zatvorske kazne do deset godina za svakoga tko prkosi zakonima o obveznom nošenju marame. Zakon također proglašava "vrijeđanje ili ismijavanje hidžaba" kaznenim djelom koje se kažnjava zatvorskom kaznom, zabranom putovanja i/ili novčanom kaznom.

U svibnju 2023. vlasti su parlamentu predstavile taj zakonski prijedlog, koji su nazvale "Prijedlog zakona podrške kulturi čednosti i hidžab". Saborski zastupnici su u kolovozu 2023. izglasali da se revidirani prijedlog zakona, koji tada nije bio javno objavljen, usvoji na zatvorenom posebnom internom odboru, kako bi se ubrzalo njegovo donošenje, dodatno izbjegavši transparentnost i javni nadzor. Posebno interno povjerenstvo odobrilo je 20. rujna tekst prijedloga zakona koji je potom poslan Vijeću na konačno odobrenje.

Diana Eltahawy: "Opasni diskriminirajući zakoni potiču nasilje nad ženama"

Reagirajući na vijest da je iranski parlament usvojio novi zakon kojim bi se nametnule daljnje drakonske kazne koje ozbiljno krše prava žena, djevojaka i djevojčica, kao i povećanje zatvorskih kazni i novčanih kazni za prkošenje iranskim ponižavajućim i diskriminirajućim zakonima o obveznom pokrivanju, Diana Eltahawy, zamjenica regionalne direktorice Amnesty Internationala za Bliski istok i sjevernu Afriku upozorila je kako se radi o vrlo opasnom napadu na ljudska prava žena i djevojčica koji će dodatno učvrstiti nasilje i diskriminaciju nad njima u Iranu.

Ako ga odobri iransko Vijeće, dodatno će pogoršati nadzor nad ženama i zahtijevati od različitih političkih, sigurnosnih i administrativnih ogranaka Islamske Republike da se opsesivno pridržavaju zakona o obveznom nošenju hidžaba i tako još radikalnije nadziru živote žena i djevojaka.

"Iranske vlasti udvostručuju kazne protiv žena i djevojaka koje traže svoja ljudska prava na slobodu izražavanja, vjere, uvjerenja i tjelesne autonomije. Države moraju hitno pozvati iranske vlasti da povuku prijedlog zakona i ukinu sve ponižavajuće i diskriminirajuće zakone i propise o obveznom pokrivanju", kazala je Eltahawy.

Povratak "moralne policije" na ulice Irana

U svom iscrpnom izvješću, Amnesty international razotkriva pojačani napad vlasti na žene i djevojke koje odluče ne nositi marame u javnosti. Sredinom srpnja ove godine glasnogovornik iranske policije, Saeed Montazer-Almahdi, najavio je povratak policijskih patrola za provođenje obveznog pokrivanja i zaprijetio pravnim postupkom protiv žena i djevojaka koje prkose prisilnom pokrivanju.

To se poklopilo s videozapisima koji su kružili društvenim medijima, a prikazuju žene koje su napadnute u Teheranu i Rashtu, a snage sigurnosti ispaljuju suzavac prema ljudima koji pomažu ženama da izbjegnu uhićenja u Rashtu.

Više od milijun žena dobilo je sms poruke s upozorenjem da bi im vozila mogla biti oduzeta nakon što su ih kamere uhvatile bez marama. Osim toga, brojne Iranke suspendirane su ili izbačene sa sveučilišta, zabranjeno im je polaganje završnih ispita i uskraćen im je pristup bankarskim uslugama i javnom prijevozu. Stotine tvrtki prisilno je zatvoreno zbog neprovođenja obveznog pokrivanja.

 

Kopirati
Drag cursor here to close