Jezik

Neobičan zakon u Francuskoj – Zamislite ga kod nas

Zakon će biti dodan na već dugačak popis raznih oblika diskriminacije koji se nalazi u Krivičnom zakonu i zakonu o radu.
Vijesti / Svijet | 28. 11. 2020. u 12:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski parlament usvojio je ovog tjedna neobičan prijedlog zakona protiv diskriminacije ljudi koji francuski jezik govore s nekim naglaskom, a zakon predviđa i velike kazne, do tri godine zatvora i 45.000 eura, prenose tamošnji mediji.

Parlament je s 98 glasova za i tri protiv usvojio prijedlog zakona kojim je zabranjeno ismijavanje i ruganje nečijeg naglaska, prenosi agencija Beta.

Zakon će biti dodan na već dugačak popis raznih oblika diskriminacije koji se nalazi u Krivičnom zakonu i zakonu o radu.

Tako će diskriminacija na osnovu drugačijeg naglaska biti kažnjena kao i drugi oblici diskriminacija - na rasnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi, kao i zbog seksualne orijentacije.

Zakon je predložio zastupnik s juga Francuske Crhistophe Euzet a tekst je odmah, u prvom čitanju, usvojen.

Drugi zastupnici, posebno oni iz francuskih prekomorskih teritorija su prvi pozdravili prijedlog takvog zakona.

"Usvajali smo zakone protiv raznih oblika diskriminacije, a sada smo usvojili zakon za zaštitu 30 milijuna Francuza koji naš jezik izgovaraju s drugačijim naglaskom", rekao je Euzet.

Zakon ima za cilj promovirati "različitost izgovora francuskog jezika i da zabrani diskriminaciju zbog naglaska, posebno u radu", dodao je.

Prema nedavnoj anketi, svaki drugi Francuz je rekao da govori nekim određenim naglaskom, dok jedna četvrtina ispitanika tvrdi da je redovno i to na svakodnevnoj razini predmet ismijavanja, zbog naglaska koji nije kao onaj u Parizu.

I francuski premijer Jean Castex je postao predmet ismijavanja i šala čim je došao na dužnost u srpnju ove godine.

Mediji su tada naveli da je u francusku vladu došao premijer s juga zemlje, koji ne govori francuski s pariškim naglaskom.

Parižani kao i građani u drugim glavnim gradovima imaju svoj naglasak i često ga smatraju "jedinim pravim" naglaskom francuskog jezika.

Kopirati
Drag cursor here to close