Izmicanje kontroli

Nemiri u Francuskoj: Policiji će trebati pomoć vojske

U Francuskoj je izlazak iz kuće dopušten samo radi kupovine namirnica, odlaska na posao, liječenja ili vježbe.
Vijesti / Svijet | 22. 04. 2020. u 08:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupine mladih napale su interventnu policiju pirotehnikom i zapaljenim koševima za smeće trećeg dana nemira u pariškim predgrađima gdje je snažna prisutnost snaga sigurnosti zbog kontrole karantene povisila tenzije, a policijski sindikat upozorava da bi stvari mogli izmaći kontroli.

Francuska predgrađa, u kojima žive siromašniji građani, većinom migrantskog podrijetla, često su poprišta iskazivanju nezadovoljstva prema društvenoj i gospodarskoj nejednakosti i navodnog žestokog postupanja policije, piše Hina.

U četvrti Villeneuve-La-Garenne, u kojem su u subotu krenuli prosvjedi nakon što je motociklist udario u otvorena vrata policijskog vozila, skupine mladih su u utorak prema snagama sigurnosti ispaljivale pirotehniku.

Getty Images / Policija će trebati pomoć

Neki lokalni stanovnici tvrde da je policija namjerno otvorila vrata kako bi prepriječila put motociklistu kojemu je zbog toga potrebna operacija noge. Snage sigurnosti objavile su da je istraga u tijeku.

U Francuskoj je izlazak iz kuće dopušten samo radi kupovine namirnica, odlaska na posao, liječenja ili vježbe.

Nemiri su u noći na utorak izbili i u susjednim četvrtima Gennevilliers, Clichy-La-Garenne i Asnieres.

Ovi događaji podsjećaju na 2005., kad je smrt dvojice mladića koji su bježali od policije u sjevernom pariškom predgrađu potaknula prosvjede diljem države koji su trajali tri tjedna.

To naglašava i Yves Lefebvre, čelnik najvećeg policijskog sindikata u Francuskoj, SGP Unite.

Video: ‘Heavy-handed’ policing in poor Paris districts sparks riots

"Strahujem da će stvari u predgrađima eksplodirati. Moglo bi postati jako loše", rekao je.

Snage sigurnosti već se muče s nedovoljnim brojem policajaca jer ih je oko 10 posto bolesno, u izolaciji ili brinu za djecu tijekom karantene, upozorio je Lefebvre.

"Ako sutra izbije rašireno nasilje, imat ćemo problema kontrolirati ga bez policijskog sata i vojske koja će izaći upomoć", zaključio je.

 

Kopirati
Drag cursor here to close