Ne ide

Nema sporazuma o Covid-putovnici

Dokument treba sadržavati potvrdu ima li osoba negativni test na Covid-19, je li se nedavno oporavila od virusa koji uzrokuje bolest ili je cijepljena.
Vijesti / Svijet | 19. 05. 2021. u 10:05 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnici Europske unije nisu uspjeli u utorak postići dogovor o konačnom izgledu Covid-putovnica koju turistički radnici vide kao spas za nadolazeću turističku sezonu.

Pregovarači iz Europskog parlamenta, Europske komisije i vlada država članica nastavit će razgovore u četvrtak, objavilo je portugalsko predsjedništvo EU, prenosi dpa.

Digitalni certifikat mogao bi omogućiti putovanja unutar Unije već krajem lipnja, bez obzira što se pandemija koronavirusa nastavlja, a zabrinutost zbog novih varijanti virusa i dalje ostaje velika.

Dokument treba sadržavati potvrdu ima li osoba negativni test na Covid-19, je li se nedavno oporavila od virusa koji uzrokuje bolest ili je cijepljena.

To bi dosta pomoglo kako bi se izbjegla obvezna karantena koji je trenutno na snazi za mnoga putovanja unutar EU. Međutim, na svakoj od 27 država članica ostaje da odluči kakve pogodnosti certifikat donosi unutar svojih granica.

Grčka je već ublažila uvjete za ulazak stranih državljana koji su cijepljeni, a Španjolska dopušta ulazak turista iz EU uz prikaz negativnog testa.

Prema Europskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti, šestina odrasle populacije Europske unije sada je potpuno cijepljena. Cilj EU je povećati to na 70 posto do rujna.

Kopirati
Drag cursor here to close