Maske i oprema

Nema solidarnosti: Češka i Poljska zaplijenile isporuke za Italiju?

Češka i Poljska zaustavile su isporuku iz Kine hitno potrebne medicinske opreme za Italiju, zemlju koja je žarište infekcije na europskom tlu, tvrdi talijanski dnevnik "Republica".
Vijesti / Svijet | 23. 03. 2020. u 08:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Europskoj uniji za vrijeme epidemije virusa korona potpuno je nevidljiva europska solidarnost, a jedan slučaj dokazuje da ona i ne postoji i da svaka zemlja gleda svoje interese, čak i na uštrp drugih članica.

Češka i Poljska zaustavile su isporuku iz Kine hitno potrebne medicinske opreme za Italiju, zemlju koja je žarište infekcije na europskom tlu, tvrdi talijanski dnevnik "Republica".

Jedan transport zaštitnih maski i opreme zaustavljen je i zaplijenjen u Poljskoj, a drugi u Češkoj. U prvoj isporuci koja je stigla iz Kine bilo je 680.000 maski i respiratori, što su češki carinici zaplijenili. U češkim medijima, kako prenosi "Republica", pisano je da je ta oprema ukradena u Češkoj i da je zbog toga zaplijenjena, a potom su objavljene slike na kojima se jasno vidi italijanska i kineska zastava.

Zaplijenjena oprema već je podijeljena češkim bolnicama, navodi list. Preko twittera je ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček priznao da se očigledno dogodila greška, i da je jedan "mali dio" isporuke bio humanitarna pošiljka Italiji.

Takođe i ministar vanjskih poslova Tomas Petriček priznao je grešku i kazao da zaplijena nije bila namjerna, te da se traže načini da se maske isporuče Italiji.

U Poljskoj su carinici, takođe, zaplijenili opremu namjenjenu za Italiju, u kojoj je bilo 23.000 maski.

Talijanske vlasti službeno su rekle da se radi o "ozbiljnom i apsurdnom slučaju", a Ministarstvo vanjskih poslova izvršilo je pritisak na kolege u Varšavi.

Kopirati
Drag cursor here to close