Juncker

Nema britanskog nećkanja

Obraćajući se Europskom parlamentu u Strasbourgu, predsjednik Europske komisije izjavio je da je ''zapanjen'' nesposobnošću premijerke Therese May…
Vijesti / Svijet | 11. 12. 2018. u 12:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Europska unija spremna je da ponudi Britaniji dodatna pojašnjenja oko sporazuma o Brexitu, ali neće voditi ponovne pregovore o njemu ili o njegovoj odredbi o granici s Irskom'', izjavio je u utorak čelnik izvršnog organa EU Jean-Claude Juncker.

Obraćajući se Europskom parlamentu u Strasbourgu, predsjednik Europske komisije izjavio je da je ''zapanjen'' nesposobnošću premijerke Therese May da zadobije podršku u parlamentu za njezin sporazum s EU iz prošlog mjeseca.

Naglašavajući da će se sastati s May večeras, uoči summita EU u četvrtak i petak, Juncker je izjavio: ''Sporazum koji smo postigli najbolji je mogući. To je jedini mogući sporazum. Nema nikakvog prostora za ponovne pregovore''.

''Ima, međutim, dovoljno prostora za dodatna pojašnjenja i za dodatna tumačenja bez otvaranja sporazuma o povlačenju. Taj sporazum neće se ponovo otvarati'', kazao je. 

Juncker je ponovio kako nijedna strana ne želi da koristi ''odstupnicu'' koja bi zadržala Britaniju u carinskoj uniji s EU, u odsustvu boljeg načina da se izbjegnu stroge granične kontrole između Sjeverne Irske i članice EU Irske.

''Dijelimo zajedničku odlučnost da učinimo sve kako ne bismo jednoga dana bili u situaciji da koristimo odstupnicu, ali moramo biti pripravni. Neophodna je potpuna usklađenost u onome što smo dogovorili. To je neophodno za Britaniju i neophodno je za Irsku. Irska nikada ne smije biti ostavljena'', izjavio je Juncker, prenosi Reuters.

Andrea Leadsom, predsjedavajuća Donjeg doma britanskog parlamenta, izjavila je u utorak da Europska unija ima dugu povijest postizanja sporazuma u posljednji čas, dok premijerka Theresa May traži podršku od europskih čelnika za promjene u njezinom sporazumu o Brexitu.

Nakon što je jučer odgodila parlamentarno glasovanje o sporazumu s EU, tvrdeći kako izgleda da će izgubiti, May je izjavila da želi dodatna uvjeravanja od Europske unije o graničnom aranžmanu sa Sjevernom Irskom u okviru sporazuma o Brexitu.

''EU je uvijek u poziciji da vodi pregovore u posljednji mogući tren'', izjavila je Leadsom za BBC radio.

''Ukoliko želimo izbjeći Brexit bez sporazuma, trebamo se vratiti za radni stol kako bismo osigurali da britanski parlament ima demokratske kapacitete koji se od njega zahtijevaju'', kazala je Leadsom, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close