Bezuspješan pokušaj

Neizvjestan povratak Rohinja u Mijanmar

U priopćenju se navodi da je lista s izbjeglicama pripremana tajno, bez konsultacija s Rohinjama.
Vijesti / Svijet | 22. 08. 2019. u 12:18 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drugi pokušaj da se uvjere Rohinja izbjeglice da se vrate u Mijanmar iz logora na jugoistoku Bangladeša u četvrtak nije uspio, nakon što se oni koji su planirani za repatrijaciju nisu pojavili na utvrđenim destinacijama. 

Stotine tisuća Rohinja muslimana pobjeglo je iz Mijanmara u Bangladeš prije dvije godine nakon nasilne akcije mijanmarske vojske protiv manjinskog naroda. Skupine za ljudska prava i Sjedinjene Države optužile su Mijanmar za pokušaj genocida. 

Bangladeš i Mijanmar dogovorili su se da započnu s povratkom izbjeglica od danas, u pokušaju da ožive blokirani sporazum o repatrijaciji iz 2017. Dvije strane pristale su započeti proces nakon što je Mijanmar odobrio povratak za 3.450 ljudi s liste od više od 22.000 izbjeglica koju je podnio Bangladeš. 

Izbjeglice navode u priopćenju za javnost objavljenom na Twitteru da situacija u mijanmarskoj državi Rakhine - iz koje je skoro 750.000 Rohinja pobjeglo pred vojnom kampanjom u kolovozu 2017. - nije sigurna za njihov povratak. 

U priopćenju se navodi da je lista s izbjeglicama pripremana tajno, bez konsultacija s Rohinjama. 

''Potrebne su nam stvarne garancije za državljanstvo, sigurnost i obećanje o povratku u našu prvobitnu domovinu'', navodi se u priopćenju izjava Mohmmada Islama, jednog od izbjeglica. Islam je među izbjeglicama s kojima je razgovarao UNHCR kako bi dobio njihov pristanak za dobrovoljnu repatrijaciju. 

Islam je kazao da vlada Mijanmara mora razgovarati s Rohinjama prije nego što pokuša s njihovom repatrijacijom. 

''Čelnik bangladeškog povjerenstva za pomoć i repatrijaciju izbjeglica, Abul Kalan, izjavio je da se nijedan od izbjeglica koje su intervjuirali dužnosnici UNHCR-a nije prijavio za povratak u Mijanmar. 

Bangladeški i dužnosnici UNHCR-a intervjuirali su 295 od 1.136 obitelji u ponedjeljak i utorak - koje predstavljaju 3.450 Rohinja - očigledno u pokušaju da pridobiju njihov pristanak na dobrovoljni povratak. 

Kalan je kazao da će povjerenstvo nastaviti obavljati razgovore s članovima preostalih obitelji, prenosi dpa. 

Kopirati
Drag cursor here to close