Granica sa Gruzijom

Ne žele ratovati za Putina: Nepregledne kolone Rusa na granici sa Gruzijom

Vijesti / Svijet | 26. 09. 2022. u 14:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najavom mobilizacije vojno sposobnog stanovništva, Putin je u bijeg natjerao skoro 300 000 Rusa.

Isto kako na društvenim mrežama gledamo snimke mobiliziranih Rusa koji u tišini odlaze u regrutacijske centre praćene suznim očima bliske rodbine, tako se mogu vidjeti i kolone onih koji bježe od rata.

Nakon što su tri baltičke države, Poljska i Finska ograničile ulazak Rusima, najprivlačnije odredište onima koji bježe od Putina je tako postala Gruzija. U ovu država koja s Rusijom ima kopnenu granicu od 900 kilometara, već je od početka rata u Ukrajini izbjeglo više od 40 000 Rusa.

Nakon početka mobilizacije, taj će se broj drastično povećati. U prilog ovome su nepregledne kolone vozila koje čekaju na ulazak u Gruziju.

Samo na jednom graničnom prijelazu kolona je duga od 15 do 18 kilometara.

Inače, Gruzija ima isto neugodna iskustva s Rusijom. Petinu njihovog teritorija Rusija je okupirala u ratu koji je 2008. godine izbio prilikom pokušaja Gruzije da pod svoju kontrolu vrati pokrajine koje su proglasile neovisnost. U pomoć im je priskočila ruska vojska koja je u par dana pregazila gruzijske snage.

Tako da Gruzijci i ne gledaju blagonaklono na dolazak ovolikog broja Rusa u njihovu državu.

Međutim, prema najnovijim informacijama, na granicu s Gruzijom je stigla i ruska vojska. Postavljaju se kontrolni punktovi kako bi se spriječio bijeg vojno sposobnih muškaraca.

Kopirati
Drag cursor here to close