Rusija

Navaljni se pred sudom brani od novih optužbi za ekstremizam

Saslušanje je održano u kaznionici IK-6 u Melehovu, otprilike 235 kilometara istočno od Moskve, gdje Navaljni već služi zatvorske kazne u trajanju od 11 i pol godina.
Vijesti / Svijet | 19. 06. 2023. u 13:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zatvoreni vođa ruske oporbe Aleksej Navaljni pojavio se pred sudom u ponedjeljak kako bi se branio od optužbi za ekstremizam, koje bi mogle produžiti njegovu zatvorsku kaznu za nekoliko desetaka godina, prenosi Hina.

Saslušanje je održano u kaznionici IK-6 u Melehovu, otprilike 235 kilometara istočno od Moskve, gdje Navaljni već služi zatvorske kazne u trajanju od 11 i pol godina.

Njegovi simpatizeri optužuju Moskvu da ga pokušava slomiti kako bi prestao kritizirati predsjednika Vladimira Putina, što Kremlj poriče. Novinarima nije bio dozvoljen ulazak u sudnicu, no saslušanje su mogli pratiti videovezom iz obližnje sobe, pri čemu je zvuk bio jedva razumljiv.

Navaljni je izgledao mršavo, kosa mu je ošišana, a bio je odjeven u crnu zatvorsku odoru. Sjedio je za stolom, pregledavao papire i razgovarao s jednim od svojih odvjetnika.Zatim je ustao i govorio tri minute te je doveo u pitanje ovlast gradskog suca iz Moskve da mu sudi u kaznionici daleko od glavnog grada.

Također je tražio da njegovim roditeljima bude dozvoljeno prisustvovati saslušanju, rekavši da su došli u Melehovo uvjereni da će suđenje biti otvoreno za javnost.Ubrzo nakon toga je sud sazvao stanku.

Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja, na zahtjev za komentarom je rekao: "Mi ne pratimo ovo suđenje".

Sudski zapis je prošlog mjeseca pokazao da se nove optužbe odnose na šest različitih članaka kaznenog zakona, uključujući poticanje i financiranje ekstremističkih aktivnosti i stvaranje ekstremističke organizacije.

Rusija je zabranila Navaljnijevu organizaciju u sklopu svojeg obračuna s disidentima, koji je započeo puno prije sukoba u Ukrajini, a intenzivirao se u gotovo 16 mjeseci otkako je Moskva napala Ukrajinu. Jedan od pokrajinskih vođa organizacije je prošli tjedan osuđen na zatvorsku kaznu od sedam i pol godina. Navaljni je napisao na Twitteru da mu nije bilo dopušteno pročitati materijale kako bi saznao za što ga se točno optužuje jer je opet bio u samici, gdje mu je bilo dozvoljeno imati samo šalicu i jednu knjigu.

Četrdesetšestogodišnji Navaljni je stekao divljenje različitih dijelova oporbe nakon što se 2021. dobrovoljno vratio u Rusiju iz Njemačke, gdje je bio na liječenju zbog pokušaja trovanja nervnim otrovom iz sovjetskog doba, prema rezultatima zapadnih laboratorijskih testova.

Kremlj poriče da ga je pokušao ubiti i tvrdi da nema dokaza da je bio otrovan takvim toksinom. Nije odmah bilo jasno na koje se pojedine postupke ili incidente referiraju nove optužbe.

Kopirati
Drag cursor here to close