Sigurnosna pomoć i obuka

NATO počinje planirati svoju veću ulogu u pomoći Ukrajini

“Saveznici su se danas složili da se krene s planiranjem veće uloge NATO-a u koordinaciji sigurnosne pomoći i obuke”, rekao je Stoltenberg.
Vijesti / Svijet | 03. 04. 2024. u 18:54 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članice NATO-a slažu se s tim da se nastavi s planiranjem veće uloga Saveza u koordinaciji sigurnosne pomoći Ukrajini, koja može na to računati sada i na dulji rok, izjavio je u srijedu glavni tajnik Jens Stoltenberg.

“Saveznici su se danas složili da se krene s planiranjem veće uloge NATO-a u koordinaciji sigurnosne pomoći i obuke”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinara nakon prvog dana sastanka ministara vanjskih poslova država članica NATO-a.

“Danas nije donesena konačna odluka u kojem obliku će to biti, detalji će se razraditi u sljedećim tjednima. Ali, nemojte sumnjati, Ukrajina se može osloniti na potporu NATO-a sada i dugoročno”, dodao je glavni tajnik.

Glavna tema ministarskog sastanka je Stoltenbergov prijedlog o paketu od 100 milijardi eura za sljedećih pet godina kako bi se osigurala pouzdana pomoć Ukrajini u slučaju određenih političkih promjena. Po diplomatskim izvorima, time bi se izbjegla opasnost da pomoć Ukrajini dođe u pitanje u slučaju da u Bijelu kuću ponovno dođe nepredvidljivi Donald Trump.

Sam Stoltenberg ne želi javno potvrditi da je riječ o tom konkretnom prijedlogu ni brojku koja se spominje.

Pomoć Ukrajini do sada je pružana preko tzv. Kontaktne skupine koja okuplja 50-tak država pod vodstvom Sjedinjenih Država, a sada se predlaže da se to radi u okviru NATO-a.

Glavni tajnik kaže da očekuje konsenzus o tome do samita NATO-a, koji će se održati u srpnju u Washingtonu. Sve odluke u NATO-u donose se konsenzusom, a njega barem zasad nema.

Glasnogovornik mađarske vlade Zoltan Kovacs objavio je na X-u da je ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto izjavio da "Mađarska neće poduprijeti nikakav prijedlog koji bi mogao približiti NATO ratu ili ga protvoriti iz obrambene u napadačku koaliciju”.

Stoltenberg je rekao da pouzdanija i snažnija pomoć NATO-a neće promijeniti njegov karakter obrambenog saveza te da je o tom pitanju razgovarao s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

“Mi ne razgovaramo o borbenoj prisutnosti NATO-a u Ukrajini, razgovaramo o tome kako možemo koordinirati i isporučiti pomoć Ukrajini izvana, kao što saveznici rade i sada”, rekao je Stoltenberg, odgovarajući na pitanje novinara o mađarskim primjedbama.

U četvrtak će se ministrima vanjskih poslova NATO-a pridružiti ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba na sastanku Vijeća NATO-Ukrajina.

Ministri će također razgovarati i o sigurnosnim izazovima u južnom susjedstvu, uključujući i prijetnje terorizmom.

Kopirati
Drag cursor here to close