Sa 16.000 na 12.000

NATO planira smanjiti broj vojnika u Afganistanu

NATO želi smanjiti broj svojih vojnika u Afganistanu sa 16.000 na 12.000, rekao je čelnik Saveza Jens Stoltenberg za njemački ZDF u utorak.
Vijesti / Svijet | 04. 03. 2020. u 09:11 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

NATO želi smanjiti broj svojih vojnika u Afganistanu sa 16.000 na 12.000, rekao je čelnik Saveza Jens Stoltenberg za njemački ZDF u utorak.

SAD i talibani, koji kontroliraju dobar dio Afganistana, potpisali su tijekom vikenda u Dohi, nakon 19 godina rata, mirovni sporazum.

Prema njemu, Amerikanci i njihovi saveznici se obvezuju povući sve svoje postrojbe iz Afganistana unutar 14 mjeseci, a pobunjenici na poštivanje sporazuma, među ostalim i početak razgovora s Kabulom o uspostavi trajnog mira.

NATO je već u subotu nakon najave mirovnog plana objavio kako planira reducirati vojnu nazočnost, ali nije naveo brojke.

"Put prema miru bit će dug i težak i stoga će sve što činimo u Afganistanu imati uvjete", rekao je NATO-v čelnik u Bruxellesu.

"Moramo vidjeti da se talibani drže svojih obveza iz sporazuma", naglasio je.

Oko polovice od 4000 vojnika koji će napustiti Afganistan bit će vojnici iz SAD-a, a ostatak iz drugih zemalja, kazao je Stoltenberg.

NATO je u Afganistanu od 2001., a njegova aktualna misija je neborbena i uključuje obuku i financiranje lokalnih snaga sigurnosti.

Iako se dogovorom predviđa postupno povlačenje stranih snaga, mnogi očekuju da će puno kompliciraniji biti razgovori između talibana i Afganistanaca.

Kopirati
Drag cursor here to close