Rat u Ukrajini

NATO kreće s nuklearnom vježbom

Nuklearne vježbe - koje ne uključuju prave bombe - održavaju se usred pojačanih napetosti, nakon što je Rusija opetovano prijetila nuklearnim udarima u Ukrajini.
Vijesti / Svijet | 14. 10. 2022. u 16:19 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

NATO je priopćio da će danas početi svoju godišnju nuklearnu vježbu "Steadfast Noon", s do 60 zrakoplova koji će sudjelovati u trenažnim letovima iznad Belgije, Sjevernog mora i Britanije kako bi uvježbavali korištenje američkih nuklearnih bombi raspoređenih u Europi.

Nuklearne vježbe - koje ne uključuju prave bombe - održavaju se usred pojačanih napetosti, nakon što je Rusija opetovano prijetila nuklearnim udarima u Ukrajini poslije velikih vojnih neuspjeha na tamošnjem bojnom polju.

NATO tvrdi da vježbe nisu potaknute napetostima s Rusijom

"Steadfast Noon" će se vjerojatno poklopiti s godišnjim nuklearnim vježbama Moskve, nazvanim "Grom", koje se obično izvode krajem listopada i u kojima Rusija testira svoje bombardere, podmornice i projektile koji mogu nositi nuklearno oružje.

NATO je rekao da zapadne vježbe nisu potaknute posljednjim napetostima s Rusijom.

"Vježba, koja traje do 30. listopada, rutinska je, ponavljajuća aktivnost obuke i nije povezana ni s kakvim aktualnim događajima u svijetu", objavio je savez na svojoj web stranici, dodavši da se neće koristiti bojevo oružje.

"Nuklearno odvraćanje mora ostati sigurno"

"Ova vježba pomaže osigurati da nuklearno odvraćanje saveza ostane sigurno i učinkovito", rekla je glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu.

Belgija je domaćin vježbi u kojima će sudjelovati 14 zemalja i do 60 zrakoplova, uključujući najnaprednije borbene zrakoplove na tržištu i američke bombardere dugog dometa B-52, koji će dolijetati iz zračne baze Minot u Sjevernoj Dakoti, navodi se u priopćenju.

"Otkazivanje vježbe poslalo bi vrlo pogrešan signal"

U utorak je šef NATO-a Jens Stoltenberg jasno dao do znanja da će savez nastaviti sa svojim vježbama unatoč napetoj međunarodnoj situaciji.

Otkazivanje vježbi zbog rata u Ukrajini poslalo bi "vrlo pogrešan signal", rekao je novinarima i  dodao da je vojna snaga NATO-a najbolji način da se spriječi daljnja eskalacija napetosti.

Kopirati
Drag cursor here to close