Eurofighter

NATO avioni u prvoj misiji zaštite crnogorskog neba

Ovo je prvi put da su NATO avioni poslani da izvrše misiju zaštite zračnog prostora nad Crnom Gorom
Vijesti / Svijet | 11. 04. 2019. u 16:32 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: ItAF / Talijanski Typhoon prilikom intervencije iznad Crne Gore

Dva aviona Eurofighter, talijanskog ratnog zrakoplovstva, presrela su civilni avion koji je izgubio komunikaciju sa civilnom kontrolom zračnog prometa nad Hrvatskom i krenuo na jug prema Crnoj Gori i Albaniji.

To je prvi put da su NATO avioni poslani da izvrše misiju zaštite zračnog prostora nad Crnom Gorom, kaže se u priopćenju Alijanse, prenosi RTCG pozivajući se na agenciju MINA.

Navodi se kako su avioni poletjeli u utorak iz zrakoplovne baze Gioia del Colle, udaljene 20 kilometara južno od Barija.

"Dva aviona Eurofightera koji su u pripravnosti da zaštite zračni prostor NATO-a nad Italijom, Albanijom i Crnom Gorom pod okriljem Saveza, uspješno su presreli avion samo nekoliko minuta kasnije", navodi se u priopćenju Alijanse.

Dodaje se da su Eurofighter piloti uradili vizualnu provjeru aviona kako bi se isključila neka eventualna nezakonita radnja, tehnička ili druga pitanja.

Utvrđeno je da je gubitak komunikacije povezan sa nesporazumom između civilne kontrole letenja i posade aviokompanije.

Kako se navodi, nakon nastavka redovnog kontakta sa civilnim kontrolorima, avion je nastavio da ide do odredišta u Hurgadu, u Egipat.

Kopirati
Drag cursor here to close