Walkout Wednesday

Nastavnici i državni službenici pokrenuli štrajk u Velikoj Britaniji

Masovni štrajkovi širom zemlje uzrokovali su zatvaranje škola, obustavu većinu željezničkih usluga i prisilili su vojsku da bude u pripravnosti
Vijesti / Svijet | 01. 02. 2023. u 13:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Do pola milijuna britanskih nastavnika, državnih službenika i mašinovođa napustilo je u srijedu mjesta zbog plaće u najvećoj koordiniranoj akciji u jednom desetljeću, a sindikati prijete još većim poremećajem dok vlada kopka u petama preko zahtjeva za plaćom.

Walkout Wednesday

Masovni štrajkovi širom zemlje uzrokovali su zatvaranje škola, obustavu većinu željezničkih usluga i prisilili su vojsku da bude u pripravnosti kako bi pomogla u graničnim kontrolama na dan koji su sindikati nazvali "Walkout Wednesday".

Prema podacima sindikata, očekuje se da će čak 300.000 nastavnika biti u štrajku, najveća grupa uključena, u okviru šire akcije od 500.000 ljudi, što je najveći broj od 2011. godine, kada su državni službenici masovno napustili radna mjesta.


Sindikat PCS-a, koji predstavlja oko 100.000 štrajkačkih državnih službenika iz više od 120 vladinih odjela, upozorio je vladu premijera Rishija Sunaka da je daljnja koordinirana akcija neizbježna.

''Ako vlada ne učini nešto po tom pitanju, mislim da ćemo vidjeti više dana kao što je danas sa sve više i više sindikata koji će se pridružiti'', rekao je glavni tajnik PCS-a Mark Serwotka za Reuters.

Ne mogu se povećati plaće za smanjenje inflacije

''Sada nam treba novac'', dodao je.

S inflacijom koja je veća od 10 posto, što je najviša razina u četiri desetljeća, Britanija je posljednjih mjeseci doživjela val štrajkova u javnom i privatnom sektoru, uključujući zdravstvene i transportne radnike, zaposlenike Amazonovih skladišta i poštansko osoblje Royal Maila.


Ministrica obrazovanja Gillian Keegan rekla je da vlada neće popustiti i da bi popuštanje zahtjevima za velikim povećanjem plaća samo potaklo inflaciju.

''Ono što ne možemo učiniti je povećati plaće za smanjenje inflacije jednom dijelu radne snage i pogoršati inflaciju za sve. To nije ekonomski razumna odluka'', rekla je ona za BBC.

Kopirati
Drag cursor here to close