Ne smiruje se

Nastavljeni prosvjedi diljem Amerike, tisuće na ulicama

U priopćenju Udruženja Nacionalne garde Minnesote, snage su u velikoj mjeri ispunile svoje dužnosti i sada će se vratiti svojim kućama.
Vijesti / Svijet | 02. 06. 2020. u 14:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U američkom gradu Minneapolisu, saveznoj državi Minnesota, nastavljeni su prosvjedi zbog smrti Georgea Floyda, nenaoružanog crnca koji je umro prilikom uhićenja, nakon što ga je bijeli policajac oborio i nekoliko minuta mu držao koljeno na vratu, javlja Anadolu Agency (AA).

Dok je sedmog dana djelimično smanjen broj demonstranata, u nekim velikim gradovima došlo je do nasilja između policije i građana.

Foto: Anadolija / Nastavljeni prosvjedi diljem Amerike, tisuće na ulicama

Od ponedjeljka, kada je 46-godišnji Floyd umro dok je policajac Derek Chauvin klečao na njegovom vratu duže od osam minuta, Minneapolis je zahvatio val prosvjeda, koji su se proširili širom SAD-a. Uprkos pozivu na mirne prosvjede, neki su prerasli u nasilje praćeni pljačkama, paljenjem i sukobima s policijom.

Chauvin (44) je uhićen u petak i protiv njega je podignuta optužnica za ubojstvo s predumišljajem i ubojstvo trećeg stupnja, ali to nije ublažilo bijes zbog policijske brutalnosti i nasilja. Preostala trojica policajaca, koji su bili umiješani u Floydovu smrt, dobili su otkaze, kao i Chauvin, ali protiv njih nije podiguta optužnica.

Policija i Nacionalna garda danima kontroliraju situaciju na prosvjedima u Minnesoteu gdje su nastavljeni događaji kojim se odaje počast Floydu.

U priopćenju Udruženja Nacionalne garde Minnesote, snage su u velikoj mjeri ispunile svoje dužnosti i sada će se vratiti svojim kućama.

Foto: Anadolija / Nastavljeni prosvjedi diljem Amerike, tisuće na ulicama

Trump je ranije u ponedjeljak, u vrtu Bijeće kuće, izjavio kako će upotrijebiti vojsku u zaustavljanju prosvjeda koji su izbili zbog brutalne smrti Afroamerikanca Georgea Floyda prilikom policijskog privođenja, a malo prije toga snage reda ispalile su suzavac i gumene metke kako bi rastjerale prosvjednike i omogućile predsjedniku da ode do crkve u kojoj se fotografirao.

"Gradonačelnici i guverneri moraju uspostaviti prisustvo prevladavajućeg broja snaga reda kako bi se zaustavilo nasilje", kazao je Trump.

Učinio je to kako bi mogao pozirati za fotografiju držeći Bibliju ispred crkve koja se nalazi nasuprot Bijele kuće. Dok je pričao pred crkvom policija je bacala suzavac na mirne prosvjednike u parku Lafayette ispred Bijele kuće. Navedena crkva inače je poznata kao "crkva predsjednika", a tijekom prosvjeda išarana je grafitima i djelomično oštećena.

Biskup Episkopalne crkve u Washingtonu Michael Curry među onima je koji su kritizirali Trumpa za korištenje povijesne crkve za fotografiranje ocijenjujući na Twitteru kako se time "crkva i Biblija koriste u političke svrhe".

U New Yorku su sinoć do 23 sata, kada je stupio na snagu policijski sat, trajali prosvjedi.

Prosvjedi koji su mirno počeli u popodnevnim satima, prerasli su u nasilne. Policija je na nekim područjima intervenirala suzavcem.

Do nasilja je došlo i u Philadelphiji. Ozlijeđen je veliki broj osoba.

Foto: Anadolija / Nastavljeni prosvjedi diljem Amerike, tisuće na ulicama

Prosvjednici zahtijevaju uhićenje i preostale trojice policajca koji se vide na video snimcima s mjesta događaja kada je Floyd uhićen.

Podsjećamo, subotnji prosvjedi su se proširili i na Californiju, New York, Texas, Massachusetts, Kentucky, Georgiju, Illinois, Michigan i Washington. U nekim državama aktivirana je Nacionalna garda, a u više od 40 gradova, među kojima su i Los Angeles, Chicago, Atlanta, Seattle, uveden je policijski sat.

Floyd je uhićen u ponedjeljak u Minneapolisu, nakon što je navodno pokušao da koristi krivotvorenu novčanicu od 20 dolara u lokalnoj trgovini. Video snimci brutalnog uhićenja objavljeni su na društvenim mrežama. Policajci su mu stavili lisice i oborili ga na zemlju te mu je jedan od njih pritisnuo koljeno na vrat. Tvrdili su da se opirao uhićenju.

Uprkos tome što je Floyd u nekoliko navrata govorio da ne može disati, policajac nije dizao koljeno s njegovog vrata. Ubrzo nakon toga učinilo se da je Floyd izgubio svijest, ali policajac je zadržao identičan položaj prema žrtvi. Umro je ubrzo nakon što su ga prebacili u bolnicu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close