Dronvi napravili pomutnju

Nastavljeni letovi na londonskom aerodromu Gatwick

Kazao je za BBC da je prekid rada Gatwwicka zbog dronova "slučaj bez presedana u svijetu", prenosi Associated Press.
Vijesti / Svijet | 21. 12. 2018. u 17:32 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Letovi su nastavljeni na londonskom aerodromu Gatwick u petak nakon što su dronovi izazvali 36-satni putni kaos, uključujući i zatvaranje piste, i ostavljajući desetke tisuća blokiranih putnika na aerodromu tijekom prometne praznične sezone.

Aerodrom navodi u priopćenju da je pista "sada na raspolaganju i avioni dolaze i odlaze. Očekivali smo, ipak, odgode i otkazivanja letova. Ako trebate putovati s Garwicka danas, preporučujemo vam da provjerite status svog leta s vašim avioprijevoznikom prije odlaska na aerodrom".

Aviokompanije su također savjetovale putnike da provjere status svojih letova prije odlaska na Getwick jer se očekuju brojne odgode i otkazivanja letova. Do kasnih jutarnjih sati, otkazano je 145 od planiranih 837 letova za petak.

Mogućnst kobnog sudara između, kako ih je policija opisala, dronova industrijske proizvodnje, i aviona navela je vlasti da prekinu sve letove na i sa Gatwicka, drugog najprometnijeg britanskog aerodroma.

Dronovi su prvi put primjećeni u srijedu navečer. U priopćenju Gatwicka sugerira se da su vlasti zabrinute da bi se dronovi mogli ponovo pojaviti, što bi najvjerojatnije dovelo do novog zatvaranja piste.

U četvrtak je javljeno da su uočeni novi dronovi i vlasti su odlučile da bi nastavak rada aerodroma mogao biti nesiguran. Ministar prometa Chris Grayling izjavio je da je 40 puta javljeno o uočavanju "manjeg broja dronova" dok je aerodrom bio zatvoren.

Kazao je za BBC da je prekid rada Gatwwicka zbog dronova "slučaj bez presedana u svijetu", prenosi Associated Press.

Kopirati
Drag cursor here to close