Traži se trajni prekid vatre

Nastavak borbi u Gazi

"Novi početak neprijateljstava u Gazi je katastrofalan", rekao je Volker Turk, visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava.
Vijesti / Svijet | 01. 12. 2023. u 14:11 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ujedinjeni narodi u petak su osudili "katastrofalni" nastavak vojnih operacija u Gazi te su pozvali zaraćene strane da osiguraju trajni prekid vatre.

Izraelski avioni nastavili su s bombardiranjem Gaze zbog čega su palestinski civili bježali u skloništa nakon kolapsa primirja starog sedam dana koje je isteklo bez dogovora o produženju.

"Novi početak neprijateljstava u Gazi je katastrofalan", rekao je Volker Turk, visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava, javila je Hina.

"Pozivam sve strane i države s utjecajem na njih da odmah udvostruče napore kako bi osigurali prekid vatre, na temelju humanitarnih pitanja i ljudskih prava", dodao je.

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres objavio je na Twitteru kako žali zbog nastavka borbi te je izrazio nadu da će novi prekid vatre biti dogovoren.

"Povratak neprijateljstvima samo pokazuje koliko je važno imati pravi humanitarni prekid vatre", rekao je.

Apelirajući na trajni prekid vatre, UNICEF je nedjelovanje u Gazi opisao kao "odobravanje ubijanja djece".

"Trajni prekid vatre mora se provesti", rekao je novinarima putem video veze iz Gaze glasnogovornik UNICEF-a James Elder.

"Neaktivnost je u svojoj srži odobravanje ubijanja djece... Nesmotreno je misliti da će novi napadi na stanovnike Gaze dovesti do bilo čega drugog osim pokolja", dodao je, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close