Sigurnost i točnost

NASA-i naređeno da odredi jedinstveni vremenski standard za Mjesec i druga nebeska tijela

Rekao je da "vrijeme različito prolazi" ovisno o položajima u svemiru te kako se čini da vrijeme prolazi sporije ondje gdje je gravitacija jača, odnosno u blizini nebeskih tijela.
Vijesti / Svijet | 03. 04. 2024. u 10:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bijela kuća naložila je NASA-i da stvori jedinstveni vremenski standard za Mjesec i druga nebeska tijela dok traje nadmetanje vlada i privatnih tvrtki u svemiru.

Budući da Sjedinjene Države žele postaviti međunarodne norme izvan Zemljine orbite, Ured Bijele kuće za znanost i tehnologiju (OSTP) naložio je američkoj svemirskoj agenciji da do kraja 2026. godine osmisli plan za standard, kako navodi, koordiniranog lunarnog vremena.

Sigurnost i točnost

"Dok NASA, privatne tvrtke i svemirske agencije diljem svijeta pokreću misije na Mjesec, Mars i šire, važno je uspostaviti standarde nebeskog vremena radi sigurnosti i točnosti", priopćio je zamjenik direktora OSTP-a za nacionalnu sigurnost Steve Welby.

Rekao je da "vrijeme različito prolazi" ovisno o položajima u svemiru te kako se čini da vrijeme prolazi sporije ondje gdje je gravitacija jača, odnosno u blizini nebeskih tijela. "Dosljedna definicija vremena među operaterima u svemiru ključna je za uspješne sposobnosti svemirske situacijske svijesti, navigaciju i komunikaciju", rekao je Welby.

Bijela kuća traži da vrijeme na Mjesecu bude povezano s regulacijom vremena na Zemlji

Bijela kuća navodi da je cilj da koordinirano lunarno vrijeme ili LTC bude povezano s koordiniranim univerzalnim vremenom (UTC), primarnim vremenskim standardom koji se koristi u cijelom svijetu za reguliranje vremena na Zemlji.

Bijela kuća uputila je NASA-u da surađuje s ministarstvima trgovine, obrane i prometa kako bi se izradila strategija standarda vremena koja će poboljšati navigaciju i misije, posebice u cislunarnom prostoru između Zemlje i Mjeseca.

Četiri značajke

Novi standard usredotočit će se na četiri značajke: sljedivost do UTC-a, dovoljna točnost za podršku preciznoj navigaciji i znanosti, otpornost na gubitak kontakta sa Zemljom i skalabilnost na okruženja izvan cislunarnog prostora.

"Baš kao što se zemaljsko vrijeme postavlja skupom atomskih satova na Zemlji, skup satova na Mjesecu mogao bi postaviti lunarno vrijeme", priopćio je OSTP, a prenosi Hina.

SAD planira povratak na Mjesec 2026. godine, što bi trebalo biti prvo slijetanje čovjeka na Mjesec od misije Apollo 17 1972. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close