Ali ostaje kandidat

Naređeno uhićenje bivšeg brazilskog predsjednika

Vrhovni je sud u četvrtak odbio Lulin zahtjev da ostane na slobodi dok ne iscrpi sve mogućnosti žalbe na presudu o korupciji.
Vijesti / Svijet | 06. 04. 2018. u 08:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brazilski sudac naložio je uhićenje bivšeg predsjednika Luiza Inacija Lule de Silve do danas poslijepodne, javili su brazilski mediji.

Od Lule se traži da se javi u policijsku stanicu u Curitibi do pet sati poslijepodne po lokalnom vremenu (22 sata po srednjoeuropskom vremenu), izvijestila je televizijska postaja Globo News.

Vrhovni je sud u četvrtak odbio Lulin zahtjev da ostane na slobodi dok ne iscrpi sve mogućnosti žalbe na presudu o korupciji.

Onemogućavanje sudjelovanja na izborima

Nalog o uhićenju izdao je sudac Sergio Moro, koji je u srpnju prošle godine osudio bivšeg brazilskog predsjednika na zatvorsku kaznu u trajanju od devet i pol godina. U siječnju ove godine prizivni sud u Porto Alegreu povisio je kaznu na 12 godina i jedan mjesec.

Odluka vrhovnog suda praktički onemogućuje Lulino sudjelovanje na predsjedničkim izborima koji će biti održani 7. listopada. Očekivalo se da će odnijeti laku pobjedu, napominje njemačka novinska agencija.

"Lula ostaje kandidat jer je nevin i njegovo bi zatvaranje bilo čin nasilja", citirala je Radnička stranka riječi svoje predsjednice Gleisi Hoffmann.

Sedamdesetdvogodišnji bivši predsjednik nastavio je s predizbornom kampanjom unatoč sudskom postupku.

Korupcija i pranje novca

Lula je u srpnju prošle godine proglašen krivim za korupciju i pranje novca u vezi s obnovom skupog stana na obali. Radove je financirala kompanija koja je nastojala osigurati poslove s državnim naftnim divom Petrobrasom.

Slučaj je povezan s ogromnim korupcionaškim skandalom u čijem je središtu Petrobras, a rezultirao je uhićenjem desetaka poduzetnika i političara.

U dva predsjednička mandata u razdoblju od 2003. do 2011. godine Lula je koordinirao politiku koja je rezultirala snažnim gospodarskim rastom i smanjenjem nejednakosti. Socijalna politika osigurala mu je veliku popularnost unatoč sve izraženijim sumnjama u korupciju u vladi.

Bude li zatvoren kao što se očekuje, njegov odvjetnici mogu uložiti više žalbi koje bi u konačnici mogle polučiti njegov izlazak iz zatvora.

Očekuje se ipak da će mu izborni sud zabraniti sudjelovanje na predsjedničkim izborima.

Prema istraživanjima javnog mnijenja Lula bi trebao osvojiti 36 posto glasova, daleko više od drugoplasiranog desničarskog kandidata Jaira Bolsonara.

Kopirati
Drag cursor here to close