Natezanje

Napeto u Sredozemlju: Turska istražuje, Francuska šalje vojsku

Francuski lider je u razgovoru s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom izrazio zabrinutost zbog "jednostranog" istraživanja koje vrši Turska...
Vijesti / Svijet | 13. 08. 2020. u 10:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuska će poslati dva borbena zrakoplova Rafale i fregatu La Fayette na istok Sredozemnog mora u sklopu plana za jačanje svog vojnog prisustva u regiji, objavljeno je danas iz francuskog Ministarstva obrane.

Nešto ranije je francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao Tursku da obustavi istraživanje za naftom i plinom u spornim vodama u Sredozemnom moru što je dovelo do jačanja tenzija s Grčkom.

Francuski lider je u razgovoru s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom izrazio zabrinutost zbog "jednostranog" istraživanja koje vrši Turska, piše Srna.

Spor između Grčke i Turske pojačan je početkom tjedna nakon dolaska istraživačkog broda Oruc Reis u spornu oblast Sredozemnog mora u pratnji vojnih brodova. Grčka tvrdi da se istraživački brod Oruc Reis u toj oblasti nalazi ilegalno i u području njenog kontinentalnog dijela, što Ankara negira.


Sporan je i otok Kastellorizo koji je udaljen samo dva kilometra od južne obale Turske, a 570 kilometara od grčkog kopnenog dijela.

Grčko polaganje prava na vode oko otoka Kastelloriza zasnovano je na pomorskoj konvenciji UN koju su usvojile brojne zemlje, ali ne i Turska.

Šefovi diplomacija EU o ovom pitanju razgovarat će na izvanrednoj telefonskoj konferenciji u petak na zahtjev grčkih vlasti.

Erdogan i zdrav razum

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u četvrtak kako je put ka rješenju u Istočnom Sredozemlju moguć kroz dijalog i pregovore.

"Rješenje u Istočnom Sredozemlju moguće kroz dijalog i pregovore. Ako se bude ponašalo u skladu s zdravim razumom može se pronaći formula utemeljena na obostranom dobitku i koja će zaštititi svačija prava", poručio je Erdogan.

Dodao je kako ''Turska ne povećava napetost na Sredozemlju, već grčki mentalitet koji pokušava ignorirati Tursku i Tursku Republiku Sjeverni Cipar''.

''Ne žudimo ni za čijim pravima, ali isto tako nećemo dozvoliti nijednoj zemlji da uskrati naša'', rekao je Erdogan.

Kopirati
Drag cursor here to close