Afganistan

Napadi Islamske države trebali bi prestati kada Amerikanci odu

Islamska država u Horasanu, koja već godinama izvodi smrtonosne napade u Afganistanu i Pakistanu, preuzela je odgovornost za napad počinjen u četvrtak kod zračne luke u Kabulu.
Vijesti / Svijet | 30. 08. 2021. u 20:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Napadi Islamske države u Afganistanu trebali bi prestati pošto američki vojnici odu iz zemlje ili će nova vlada obuzdati tu skupinu, rekao je u ponedjeljak talibanski glasnogovornik.

Islamska država u Horasanu, koja već godinama izvodi smrtonosne napade u Afganistanu i Pakistanu, preuzela je odgovornost za napad počinjen u četvrtak kod zračne luke u Kabulu, gdje su se okupile tisuće ljudi u želji da pobjegnu iz zemlje nakon što su talibani 15. kolovoza preuzeli vlast, prenosi Hina.

U napadu je poginulo stotinjak ljudi, uključujući 13 američkih vojnika, i to samo nekoliko dana prije isteka roka za povlačenje američkih snaga 31. kolovoza, nakon 20 godina rata u toj zemlji.

Skupina je preuzela odgovornost i za raketni napad na zračnu luku u Kabulu u ponedjeljak.

"Nadamo se da će Afganistanci koji su pod utjecajem Islamske države odustati od svojih akcija kada se uspostavi islamska vlada bez stranih sila", rekao je glavni talibanski glasnogovornik Zabihulah Mudžahid, u intervjuu za AFP ovaj vikend.

"Ako izazovu ratno stanje i nastave svoje akcije, islamska vlada pobrinut će se za njih", upozorio je.

SAD je tijekom vikenda izveo više napada na položaje Islamske države. U nedjelju su uništili jedno od njezinih vozila s eksplozivom koje je prijetilo zračnoj luci.

No talibane to ljuti. "Nisu imali dozvolu za takve operacije. Mora se poštivati našu neovisnost", rekao je glasnogovornik.

Talibani su obećali formirati "uključivu" vladu, ali tek kada strane snage napuste zemlju.

"Važno je uspostaviti vladu, ali to zahtijeva puno strpljenja. Upravo vodimo konzultacije o formiranju vlade na odgovoran način", rekao je.

Zemlja u međuvremenu živi usporeno. Banke, državne službe i druge javne institucije velikim su dijelom zatvorene.

Talibani su obećali poboljšati gospodarsku situaciju u zemlji, ali bez međunarodne pomoći i novca koji afganistanska središnja banka drži u inozemstvu budućnost zemlje, jedne od najsiromašnijih na svijetu, jako je komplicirana.

Kopirati
Drag cursor here to close