Razgovori u Džedi

Nakon sastanka Rusi bijesni, a Ukrajinci zadovoljni

Više od 40 zemalja, među kojima su Kina, Indija, Sjedinjene Države i brojne europske zemlje, s izuzetkom Rusije, sudjelovalo je u pregovorima u Džedi koji su trebali završiti bez pisane izjave.
Vijesti / Svijet | 07. 08. 2023. u 08:39 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Razgovori o ratu u Ukrajini završili su jučer u Džedi, a sudionici su se složili oko važnosti nastavka konzultacija kako bi se otvorio put miru, navodi se u završnoj izjavi koju je objavila Saudijska Arabija.

Visoki ukrajinski dužnosnik ranije jučer je rekao da su razgovori u Saudijskoj Arabiji o nastojanjima da se krene prema postizanju mirnog rješenja rata s Rusijom bili produktivni, no Moskva je sastanak nazvala neuspjelim pokušajem da se globalni jug prikloni Kijevu.

Više od 40 zemalja, među kojima su Kina, Indija, Sjedinjene Države i brojne europske zemlje, s izuzetkom Rusije, sudjelovalo je u pregovorima u Džedi koji su trebali završiti bez pisane izjave.

Ukrajina i njezini saveznici pojasnili su kako su pregovori u Džedi pokušaj da se zajamči široka međunarodna potpora u pogledu ključnih načela mirnog okončanja rata u Ukrajini, a to znači povlačenje svih ruskih trupa iz Ukrajine i povrat cjelokupnoga ukrajinskog teritorija pod kontrolu Kijeva.

Svi izgledi za mirovnim pregovorima čine se uzaludnima

Predsjednik Volodimir Zelenskij je istaknuo kako želi da se globalni samit na temelju spomenutih načela održi kasnije tijekom godine. No i osamnaest mjeseci nakon početka ruske invazije na Ukrajinu svi izgledi za izravnim mirovnim pregovorima između Kijeva i Moskve čine se dalekima, prenosi Reuters.

Ruski državni mediji u nedjelju su prenijeli izjavu zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Rjabkova koji je rekao kako je sastanak "odraz nastojanja zapada da nastavi uzaludne, na propast osuđene napore" čiji je cilj mobilizirati globalni jug iza stajališta ukrajinskog vrha.

Zelenski: Bilježimo značajne rezultate

u nedjeljnom noćnom obraćanju Zelenskij je rekao da Ukrajina bilježi "značajne rezultate" od američkih i njemačkih sustava protuzračne obrane unatoč valovima ruskih zračnih napada za koje Kijev kaže da su im ciljevi civile i stambene zgrade.

Rusija je izvijestila da je srušila dron koji je išao prema Moskvi u trećem takvom napadu u tjedan dana, dok su dužnosnici s obje strane rekli da je Ukrajina pogodila dva mosta koji povezuju Krim s kopnom.

Kopirati
Drag cursor here to close