Oporba

Najveći izazov za dva desetljeća Erdoganove vlasti

Na izborima je u pitanju pravac zemlje koju Erdogan sve više oblikuje prema vlastitoj viziji pobožnog, konzervativnog društva i asertivnog regionalnog aktera.
Vijesti / Svijet | 06. 03. 2023. u 15:18 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turska opozicija približila se u ponedjeljak dogovoru u kome bi se desničarska IYI stranka mogla vratiti savezu koji je napustila prije tri dana, otvarajući put zajedničkom izazovu predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu na izborima zakazanim za svibanj.

Prema novom prijedlogu nakon vikenda političkih intriga, dvojica popularnih gradonačelnika bili bi potpredsjednici ukoliko opozicija pobijedi na predsjedničkim i parlamentarnim izborima 14. svibnja.

Tijesna utrka u anketama

S obzirom da ankete pokazuju tijesnu utrku, glasanje će biti najveći izazov s kojim se Erdogan suočio tokom dvije decenije na vlasti.

IYI, druga po veličini u savezu šest stranaka, napustila je blok u petak nakon što je čelnica Meral Aksener odbacila očekivani izbor Kemala Kilicdaroglua, čelnika glavne opozicijske Republikanske narodne stranke (CHP), za predsjedničkog kandidata.

Umjesto toga, Aksener je predložila da kandidati budu ili Ekrem Imamoglu ili Mansur Yavas, gradonačelnici Istanbula i Ankare. Rekla je da su istraživanja javnog mnijenja pokazala da će pobijediti Erdogana s velikom razlikom.

Nekoliko sati prije nego što je pet preostalih stranaka u koaliciji trebalo da objave Kilicdaroglua kao svog kandidata, dva gradonačelnika su održala kratak sastanak s Aksener, koja je iznijela svoj prijedlog.

Pad popularnosti

Aksener je iznijela "inkluzivni" prijedlog, kazao je novinarima glasnogovornik IYI Kursad Zorlu.

''Ona je prenijela prijedlog da dva gradonačelnika budu izvršni potpredsjednici. Naš lider će ovaj prijedlog prenijeti Kilicdarogluu u narednim trenucima'', rekao je Zorlu.

CHP je prihvatio taj prijedlog, izjavio je Reutersu visoki stranački dužnosnik.

Dogovaranje opozicije dolazi dva mjeseca prije izbora i mjesec dana nakon što su potresi razorili jug zemlje, ubivši više od 45.000 ljudi, a milijune su ostavili bez krova nad glavom.

Erdogan je svjedočio padu vlastite popularnosti u jeku krize životnih troškova čak i prije potresa. Usprkos široko rasprostranjenim kritikama prvobitnog odgovora vlade na katastrofu, anketari su, međutim, u petak naveli da su Erdogan i AK stranka (AKP) uglavnom zadržali svoju podršku.

Pravac zemlje

Na izborima je u pitanju pravac zemlje koju Erdogan sve više oblikuje prema vlastitoj viziji pobožnog, konzervativnog društva i asertivnog regionalnog aktera.

Protivnici su se obvezali da će opozvati moćno izvršno predsjedništvo koje je on stvorio, vraćajući Tursku parlamentarnoj demokraciji i vraćanju neovisnosti centralnoj banci koja je provela njegov poziv na niske kamatne stope - podstičući ekonomski rast, ali rušeći liru i podižući inflaciju.

Opozicija nije uspjela na prethodnim nacionalnim izborima da predstavlja ozbiljan izazov za Erdogana, čiji je AKP došao na vlast 2002. Od svog uspjeha 2019. godine tješnje je surađivala u preuzimanju kontrole nad Istanbulom, Ankarom i drugim velikim gradovima od AKP na izborima.

''Ovo je veliki politički udar protiv Erdogana i trebao bi donijeti odlučujuću pobjedu opoziciji u prvom krugu 14. svibnja'', izjavio je Hakan Akbas, generalni direktor Strategic Advisory Services, savjetnika za političke sankcije sa sjedištem u Istanbulu, prenosi Reuters.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close