Usred napetosti sa Sjevernom Korejom

Najveće vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje: Pokazat ćemo zastrašujuću moć

Vježbe su dio niza događaja kojima se ove godine obilježava 70. godišnjica saveza dvije zemlje.
Vijesti / Svijet | 22. 03. 2023. u 12:01 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Južnokorejske i američke snage održat će u lipnju svoje najveće vježbe do sada u znak demonstracije sile prema Sjevernoj Koreji, koja je pojačala napetost brojnim lansiranjima projektila, priopćilo je južnokorejsko ministarstvo obrane srijedu.

Vježbe su dio niza događaja kojima se ove godine obilježava 70. godišnjica saveza dvije zemlje.

"Planirali smo različite jubilarne programe koji se fokusiraju na ostvarivanje 'mira kroz snagu' kroz akciju zasnovanu na našim strateškim sposobnostima odvraćanja i čvrstom kombiniranom obrambenom stavu usred nuklearnih i raketnih prijetnji koje se razvijaju od Sjeverne Koreje", navodi se u priopćenju ministarstva.

"Tijekom vježbi bojeve vatre, združene snage će pokazati zastrašujuću vatrenu moć i mobilnost alijanse na neviđenim razmjerima", navodi ministarstvo.

Južna Koreja planira da obilježi 75. godišnjicu osnivanja svoje vojske u rujnu, pokazivanjem savezničkih snaga svojih "prevlađujućih sposobnosti odvraćanja i odgovora" protiv Sjeverne Koreje, što će uključivati i južnokorejski obrambeni sistem raketa, priopćilo je ministarstvo.

Posljednjih tjedana Sjeverna Koreja je pojačala svoje vojne testove, ispalivši prošli tjedan interkontinentalnu balističku raketu i izvodeći simulaciju nuklearnog protunapada protiv SAD-a i Južne Koreje tijekom vikenda.

Sjedinjene Države imaju oko 28.500 vojnika u Južnoj Koreji.

Snage SAD-a i Južne Koreje posljednjih tjedana izvode različite vrste vojne obuke, uključujući zračne i morske vježbe s američkim bombarderima B-1B i njihove prve vježbe desantnog desanta velikih razmjera u posljednjih pet godina.

Sjeverna Koreja je bijesno reagirala na te vježbe, nazivajući ih probom za njenu invaziju.

Kopirati
Drag cursor here to close