Napad

Za napad u Norveškoj osumnjičen 37-godišnji Danac

Muškarac je lukom i strijelom napao u gradu Kongsbergu koji broji oko 28 tisuća stanovnika te se nalazi jugozapadno od Osla, prenosi Hina.
Vijesti / Svijet | 14. 10. 2021. u 07:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danski državljanin (37) osumnjičen je za ubojstvo petero ljudi u napadu lukom i strijelom u norveškom gradu Kongsbergu, u rijetkom slučaju masovnog ubojstva u toj zemlji, objavila je u četvrtak norveška policija.

Još je dvoje ljudi, među kojima i jedan policajac koji nije bio na dužnosti, ozlijeđeno u tom napadu koji se dogodio u srijedu navečer. Muškarac je lukom i strijelom napao na nekoliko lokacija u gradu Kongsbergu koji broji oko 28 tisuća stanovnika te se nalazi 68 km jugozapadno od Osla, prenosi Hina.

Napadač je uhićen, a policija istražuje je li koristio i neko drugo oružje. Vjeruje se da je napadač djelovao sam. Napad se odvio u 6 sati i 30 minuta po lokalnom vremenu, a policija je objavila da provodi istragu kako bi se utvrdilo ima li napad poveznicu s terorizmom.

Policija je objavila da je otkrila nacionalnost napadača kako bi spriječila glasine nakon što su se na društvenim mrežama pojavile pogrešne informacije. U tijeku je ispitivanje osumnjičenika i on surađuje, rekao je njegov odvjetnik.

Napad se odvijao tijekom više od pola sata na širem području Kongsberga, uključujući i trgovinu Coop Extra, objavio je list Aftenposten.

Uprava policije je nakon napada naložila policijskim časnicima širom zemlje da nose vatreno oružje. Norveška policija načelno je nenaoružana, ali časnici imaju pristup oružju kada je potrebno.

Policijska uprava rekla je da se radi o mjeri opreza te da „zasad nema naznaka da bi se mijenjala nacionalna razina opasnosti".

Broj ubijenih čini ovo najgorim napadom u Norveškoj od 2011., kad je krajnje desni ekstremist Anders Behring Breivik ubio 77 ljudi, većinom tinejdžera koji su prisustvovali političkom kampu za mlade.

Kopirati
Drag cursor here to close