7,2 po Richteru

Najmanje 29 mrtvih u snažnom potresu na Haitiju

"Na leđa mi je pao dio zida, ali ozljeda nije teška", nastavila je mlada žena. "Nekoliko se obližnjih kuća u potpunosti srušilo."
Vijesti / Svijet | 14. 08. 2021. u 21:02 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potres magnitude 7,2 po Richteru u subotu ujutro je pogodio zapadni dio Haitija i uništio brojne zgrade, domove, crkve i hotele.

Premijer Ariel Henry rekao je da je potres u nekim dijelovima zemlje uzrokovao ''veliku štetu'' i proglasio jednomjesečno izvanredno stanje.

Haiti se još uvijek oporavlja od razornog potresa iz 2010. godine.

Potres se dogodio 12 km od okruga Saint-Louis-du-Sud koji je oko 150 km udaljen od glavnoga haićanskog grada Port-au-Princea, izvijestio je Američki institut za geofiziku..

Nacionalna agencija za oceane i atmosferu najprije je izdala upozorenje za cunami, no ono je ubrzo povučeno.

Potres se osjetio u cijeloj zemlji, a o materijalnoj šteti izvješćuju iz nekoliko gradova. Očevici su fotografije posljedica potresa na jugozapadnom dijelu otoka objavili na društvenim mrežama.

"Zatekla sam se u svojem domu kad je počelo tresti, bila sam blizu prozora i vidjela sam kako predmeti padaju", rekla je AFP-u Christella Saint Hilaire (21) koja živi blizu epicentra potresa.

"Na leđa mi je pao dio zida, ali ozljeda nije teška", nastavila je mlada žena. "Nekoliko se obližnjih kuća u potpunosti srušilo."

Na video zapisima koje su stanovnici podijelili na internetu vide se betonske zgrade u ruševinama. Među njima je i crkva u kojoj se u subotu ujutro održavala misa, a nalazi se 200 km jugozapadno od Port-au-Princea.

Najsiromašnija država u Americi još se s nelagodom prisjeća potresa koji se dogodio 12. siječnja 2010. Razoran potres opustošio je glavni grad i nekoliko pokrajinskih gradova, a poginulo je više od 200.000 stanovnika.

Više od 300.000 ih je ozlijeđeno, a više od milijun i pol Haićana tada je ostalo bez krova nad glavom, nakon čega su se vlasti i međunarodna humanitarna zajednica suočile s obnovom u državi bez zemljišnih knjiga ili građevinskih pravila.

Ne uspijevši svladati izazov obnove nakon potresa 2010. Haiti, koji ne zaobilaze ni prilično česti uragani, u zadnjih je deset godina pao u tešku društveno-političku krizu.

Kopirati
Drag cursor here to close