Proturatni čin

Najhrabrija Ruskinja: 'Zbog upada u dnevnik policija me ispitivala 14 sati'

Ruski su tužitelji navodno proučavali mogu li protiv nje podići optužnicu po novom zakonu kojim se "diskreditacija ruske vojske" može kazniti zatvorskom kaznom do 15 godina zatvora, ili višegodišnjim prisilnim radom.
Vijesti / Svijet | 15. 03. 2022. u 19:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruska novinarka Marina Ovsjanjikova, koja je u ponedjeljak uletjela u uživo prijenos središnjeg večernjeg dnevnika postaje Prvi kanal s antiratnom porukom na transparentu, kažnjena je za svoj izgred s novčanom kaznom od 30.000 rubalja (oko 500 KM).

Na suđenju u utorak optužena je za "organiziranje nedopuštenog javnog događanja", što je prekršaj koji se kažnjava novčanom kaznom, društveno korisnim radom te do deset dana pritvora. Ovsjanjikova je pred sudom porekla krivnju za tu optužbu.

Nakon izricanja kazne, kazala je novinarima kako dva dana nije spavala, te da ju je policija ispitivala više od 14 sati u komadu bez prisustva njezinog odvjetnika, te bez prilike da kontaktira svoje bližnje.

Ovsjanjikova je uhićena u ponedjeljak ubrzo nakon što je uletjela u studio središnjeg dnevnika Prvog kanala, s natpisom na kojem je pisalo "Zaustavite rat. Ne vjerujte propagandi. Ovdje vas lažu." Nakon njenog uhićenja, njeni je odvjetnici nekoliko sati nisu uspjeli pronaći, zbog čega su mnogi bili zabrinuti, strahujući da ju više neće vidjeti, javlja Jutarnji.

"To je bila moja proturatna odluka", kazala je Ovsjanjikova novinarima BBC-ja nakon izricanja presude. "Sama sam donijela tu odluku, jer mi se ne sviđa što je Rusija započela ovu invaziju. To je bilo stvarno strašno."

Na snimci koju je napravila prije svojeg prosvjeda na državnoj televiziji, koju je nakon njezinog uhićenja pustila ruska neprofitna organizacija za ljudska prava OVD-info, Ovsjanjikova je pozvala svoje sugrađane da prosvjeduju protiv rata, i poručila im da samo oni imaju moć zaustaviti "to ludilo." "Ne bojte se ničega," poručila je. "Ne mogu nas sve zatvoriti."

Nakon njezina uhićenja u ponedjeljak, ruski su tužitelji navodno proučavali mogu li protiv nje podići optužnicu po novom zakonu 20.3.3, kojim se "diskreditacija ruske vojske" može kazniti zatvorskom kaznom do 15 godina zatvora, ili višegodišnjim prisilnim radom.

Iako je prekršajni postupak protiv nje završio novčanom kaznom, još uvijek nije poznato hoće li se protiv nje podići i kaznena prijava po novom zakonu.

Kopirati
Drag cursor here to close