Vrijedna 300 milijuna dolara

Uz pomoć FBI-a zaplijenjena jahta ruskog oligarha

"Organi Fidžija za provođenje zakona izvršili su nalog za zapljenu zamrzavajući luksuznu motornu jahtu Amadea u vlasništvu sankcioniranog ruskog oligarha Suleimana Kerimova"
Vijesti / Svijet | 06. 05. 2022. u 19:27 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jahta ruskog oligarha Sulejmana Kerimova vrijedna 300 milijuna dolara zaplijenjena je na Fidžiju na zahtjev Sjedinjenih Američkih Država (SAD), priopćilo je u četvrtak američko Ministarstvo pravde.

"Organi Fidžija za provođenje zakona izvršili su nalog za zapljenu zamrzavajući luksuznu motornu jahtu Amadea u vlasništvu sankcioniranog ruskog oligarha Suleimana Kerimova", navodi se u priopćenju.

Uz pomoć FBI-a, jahta je zaplijenjena nakon što je američki okružni sud utvrdio da je podložna oduzimanju na osnovu vjerojatnog uzroka, kršenja zakona SAD-a, uključujući pranje novca.

Ured za kontrolu inozemne imovine američkog Ministarstva financija Kerimova je označila kao dio grupe ruskih oligarha "koji profitiraju od ruske vlade kroz korupciju i zlonamjerne aktivnosti širom svijeta, uključujući okupaciju Krima".

"Ministarstvo pravde bit će neumoljivo u naporima da pozovemo na odgovornost one koji su omogućili smrt i razaranja kojima svjedočimo u Ukrajini", priopćio je američki državni tužitelj Merrick Garland.

Kerimov, za kojeg se vjeruje da je blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, je među nekoliko ruskih oligarha koje su sankcionisale SAD, Europska unija i Velika Britanija zbog rata u Ukrajini.

Prema "Forbesu", on je deveta najbogatija osoba u Rusiji s bogatstvom od 14,5 milijardi dolara.

Kopirati
Drag cursor here to close