59 osoba pred sudom

Podignuta optužnica za rušenje mosta Morandi u Genovi

Pred sudom će se naći bivši direktori, menadžeri, konzultanti, tehničari, službenici ministarstva prometa - odnosno svi oni koji nisu reagirali na vrijeme
Vijesti / Svijet | 25. 06. 2021. u 12:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tri godine nakon rušenja mosta Morandi u Genovi, tužiteljstvo je podiglo optužnicu protiv 59 osoba, najvećim dijelom bivših direktora, menadžera, tehničara i konzultanata kompanije koja je upravljala mostom, piše list "Il Fatto Quotidiano".

Most trebalo obnoviti

U najkraćem, kako piše list, svi su znali da je most i prije nesreće trebalo popraviti, ali nisu poduzeli mjere za rekonstrukciju, naročito stuba br. 9 na kojemu je i prije rušenja bilo napuklina.

Među optuženima su i neki univerzitetski profesori koji su bili konzultanti, kao i službenici ministarstva prometa.

Prilikom rušenja mosta Morandi, 14. kolovoza 2018., poginule su 43 osobe a 28 je teško povrijeđeno. U zgradama koje su bile ispod mosta srušeno je 200 stanova.

Kompanija koja je imala koncesiju da kontrolira, održava i ubire prihode od talijanskih auto-puteva, uključujući i mostove, većinskim dijelom je bila vlasništvo obitelji Beneton.

Video: Tomašević: Automobili su padali s visine od 45 metara

List podsjeća da je na osnovu odluke vlade u tijeku proces "vraćanja" kompanije u javno vlasništvo.

2020. godine otvoren novi most

Dvije godine nakon urušavanja starog mosta otvoren je novi, koji mora ‘trajati tisuću godina’, pisali su 2020. godine mediji.

U kolovozu prošle godine, otvoren je novi most Genova – San Giorgio, koji spaja istok i zapad autoceste prema Francuskoj, sagrađen u manje od dvije godine od rušenja staroga 14. kolovoza 2018., kada su poginule 43 osobe. Zapravo most je sagrađen u nešto više od godinu dana jer je proglašeno izvanredno stanje nakon što se srušio stari.

Most je nazvan Morandi, kako se zvao arhitekt. Na osnovi izvanrednog stanja mogle su se izbjeći razne administrativne procedure.

Evo ukratko etape kroz koje je prošla gradnja novog mosta. Četiri dana poslije rušenja mosta održan je sprovod žrtvama. Političari su obećali da kako učiniti sve da se što prije sagradi novi most bez kojeg je Genova, i posebno njezina luka, paralizirana.

Tvrtka koja gradi brodove, gradila most

Arhitekt Piano je 7. rujna 2018. predstavio svoj projekt za novi most. Poslije mnogih rasprava o tome kako donijeti mjere za ubrzanje gradnje novog mosta polovicom studenoga je vlada donijela zakon o obnovi mosta, zatim je on usvojen u parlamentu, a kao izvanredni povjerenik za gradnju imenovan je gradonačelnik Genove Marco Bucci, koji je odlučio, na osnovi prispjelih ponuda, i kome povjeriti poslove.

Ključne radove trebala je provesti tvrtka Fincantieri, koja do sada nije nikada gradila mostove, već brodove. ''Mi smo se odmah kandidirali za gradnju mosta, a s obzirom na ono što proizvodimo, naravno da je most trebao biti od čelika. Ali, trebam kazati, u cijelom se svijetu grade samo čelični mostovi''.

Nekoliko dana poslije Renzo Piano je izjavio kako je zadovoljan činjenicom da se jedna tvrtka koja gradi brodove kandidirala za gradnju mosta. Piano je već radio s nama na projektiranju nekih kruzera.

I onda je kazao: sagradit ćemo most-brod. Sve se to događalo u roku od tjedan dana. Vidjet ćete na kraju da ima oblik broda. Piano je rekao kako most mora biti od čelika i trajati tisuću godina. To je most sagrađen najsuvremenijom tehnologijom. Moguće ga je nadzirati iznutra senzorima itd. – rekao nam je svojedobno delegirani upravitelj Fincantierija Giuseppe Bono, koji je na čelu te tvrtke od 2002. godine.

Rušenje zadnjih dijelova mosta

Most na 18 stupova Novi most (17.500 tona željeza) postavljen je na 18 stupova, ima 19 dijelova ili luka, na visini od 40 metara i dugačak je 1067 metara te je sagrađen za točno 313 dana od postavljanja kamena temeljca. Nakon gradnje kostura trebalo je asfaltirati i obaviti ostale radove te testirati prije puštanja u promet. Fincantieri je poštovao rokove.

Ispod starog mosta bilo je i zgrada, koje su odmah evakuirane. Oko 3500 ljudi evakuirano je i preseljeno, a u svibnju 2019. ljudima je ostavljeno samo dva sata da isprazne svoje stanove.

Video: Demolicija ostataka starog mosta

Zadnji dijelovi starog mosta srušeni su 28. srpnja 2019. Odmah poslije njegova rušenja bio je pod zapljenom zbog istrage, koja je trebala utvrditi i zašto se srušio, jesu li provedeni radovi na njegovu održavanju itd.

Gradilište novog mosta otvoreno je 1. srpnja 2019., što znači da je sagrađen za godinu dana. Oko 1200 radnika radilo je danonoćno.

Kopirati
Drag cursor here to close