Moon Jae-in

Južna Koreja neće razvijati nuklearno oružje, unatoč prijetnjama Sjevera

Moon je izjavio da će pristup Seula biti zasnovan na "zajedničkoj objavi denuklearizacije obje Koreje" koja je izdata 1992. godine.
Vijesti / Svijet | 01. 11. 2017. u 09:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Južna Koreja neće razvijati nuklearno oružje na vlastitu inicijativu unatoč prijetnjama  nuklearno naoružanog Sjevera'', objavio je u srijedu predsjednik Moon Jae-In.

''Nastojanja Sjeverne Koreje da postane nuklearna sila ne mogu se prihvatiti ni tolerirati. Mi također nećemo razvijati naše vlastito nuklearno oružje'', izjavio je Moon u obraćanju parlamentu, prenosi AFP. 

U posljednjim mjesecima Pyongyang je izveo svoju šestu nuklearnu probu - najmoćniju do sada - i lansirao je rakete očigledno sposobne da se domognu većeg djela američkog kopna, izazivajući brige u Seulu zbog vojnog savezništva s Washingtonom.

Južnokorejski mediji i opozicijski političari pozvali su da američko taktičko nuklearno oružje, koje je povučeno s poluotoka u 1990-im godinama, bude vraćeno.

Neki su predlagali da bi, ukoliko Washington ne pristane da vrati naoružanje Seul trebao  razviti vlastite nuklearne kapacitete, u cilju, kako je nazivaju "ravnoteže straha" na poluotoku. Američki ministar odbrane Jim Mattis izrazio je sumnje u taj koncept tijekom posjete Jugu proteklog vikenda.

Moon je, međutim, izjavio u obraćanju parlamentu da će pristup Seula biti zasnovan na "zajedničkoj objavi denuklearizacije obje Koreje" koja je izdata 1992. godine.

Tada su se dvije Koreje usuglasile da ne razviju nuklearne arsenale na nemirnom poluotoku, a dvije godine kasnije Sjever je postigao sporazum o denuklearizaciji sa SAD-om u zamjenu za pomoć.

Sporazum iz 1994. propao je u 2002. kada je Sjever odustao od njega i nastavio sa svojim programom atomskog oružja nakon što je Washington izrazio sumnje da Pyongyang tajno radi na razvoju nuklearnog oružja.

Pyongyang je izveo prvu atomsku probu u 2006. i ostvario je značajan napredak u svojoj tehnologiji naoružanja pod aktuelnim čelnikom Kim Jong-Unom, koji je nadzirao četiri nuklearne  i  brojne raketne probe otkako je naslijedio vlast u 2011. godini.

Kopirati
Drag cursor here to close