Trump bi mogao izazvati probleme

Mogu li Merkel i Macron spasiti iranski nuklearni sporazum

Njemačka i Francuska traže od Trumpa da se ne povuče iz nuklearnog sporazuma
Vijesti / Svijet | 23. 04. 2018. u 18:30 Piše: Z.S., Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnici Njemačke i Francuske tražit će od američkog predsjednika Donalda Trumpa da se ne povuče iz iranskog nuklearnog sporazuma s velikim silama jer bi time izazvao velike probleme, izjavio je u ponedjeljak njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

Trump je postavio europskim potpisnicama sporazuma rok do 12. svibnja da "isprave užasne pogreške" nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, ili će odbiti da produži ublažavanje američkih sankcija Iranu.

Zahtjev za Trumpa

Maas je kazao da će tijekom predstojećih sastanaka u Washingtonu, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron zatražiti od Trumpa da ostane u sporazumu. Sporazumom se nudi Teheranu ublažavanje sankcija u zamjenu za ograničenja njegovog  nuklearnog programa, piše Fena.

''Vjerujemo da je izuzetno važno držati se sporazuma. Ukoliko se SAD povuku iz njega, ne bismo imali ništa usporedivo s njim i strahujemo da bi se situacija značajno pogoršala sa svime što ide uz to'', izjavio je on novinarima.

Maas je, govoreći na marginama sastanka ministara vanjskih poslova Grupe sedam vodećih industrijskih zemalja svijeta, također istakao da će G7 službeno pozvati Rusiju da razriješi krizu u  Siriji.

Upitan što će biti navedeno u završnom komunikeu dvodnevnog samita, Maas je izjavio novinarima da će "ponovo istaknuti da nema političkog rješenja u Siriji bez Rusije, i da Rusija mora dati doprinos takvom rješenju", prenosi Reuters.

IAEA tvrdi da Iran provodi nuklearni sporazum

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) priopćila je da je nuklearni sporazum s Iranom značajno poboljšao pristup toj zemlji.

Cornel Seruta, visoki dužnosnik IAEA, izjavio da je "Iran sada predmetom najoštrijeg režima nuklearne verifikacije i provodi svoje obveze povezane s nuklearnim sporazumom" na osnovu Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije (JCPOA) iz 2015. godine.



Američki saveznici i suparnici danas su izrazili podršku sporazumu, jačajući poziciju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona kod američkog predsjednika Donalda Trumpa de nama "plana B" za iranski nuklearni sporazum, javlja Reuters, a prenosi fena.

JCPOA "i dalje je najbolji način osiguranja isključivo miroljubive svrhe iranskog nuklearnog programa i obećava konkretne ekonomske beneficije za iranski narod", izjavio je visoki predstavnik UN-a za pitanja razoružanja Izumi Nakamitsu.

Tijekom posjete Pekingu, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da se usuglasio sa svojim kineskim kolegom Wang Yijem da blokiraju svaki američki pokušaj da sabotira sporazum, prenosi Russia Today.

Kopirati
Drag cursor here to close