Ili, ili

Mogherini: Balkanski političari imaju dvije opcije

Mogherini poslala poruku političkim liderima Zapadnog Balkana
Vijesti / Svijet | 19. 03. 2019. u 18:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šefica EU diplomacije Federica Mogherini kaže da za lidere na Zapadnom Balkanu postoje dvije opcije - da ciljaju visoko ili da ne urade ništa.

''Ako ste politički lider u kompliciranoj zemlji i kompliciranim regijama možete izabrati da ciljate visoko i postignete najbolje za svoj narod i zemlju ili možete čekati da dođu bolja vremena'', poručila je Mogherini.

Federica Mogherini je poste sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje EU Severna Makedonija pozvala sve zemlje regiona Zapadnog Balkana da u dogovoru Atene i Skoplja nađu inspiraciju, piše telegraf.rs.

''Oni su izabrali hrabru vizionarsku ulogu lidera što je donijela povijesni rezultat. Vjerujem da to treba biti inspiracija za sve'', kaže Mogherini.

Na pitanje Tanjuga o konzultacijama EU s međunarodnom zajednicom u procesu ponovnog pokretanja i moguće finalizacije dijaloga Beograda i Prištine, Visoka predstavnica EU kaže da međunarodna zajednica blisko prati događanja u regiji.

''U međunarodnoj zajednici i Vijeću sigurnosti postoji puno priznanje za posao koji smo uradili sa Sjevernom Makedonijom i Grčkom kao i puno očekivanje da to može biti inspiracija za ostatak regije'', poručila je Mogherini.

Kopirati
Drag cursor here to close