Policija pokrenula istragu

Mladići brutalno pretukli političara u Njemačkoj

Prvi se napadač, 17-godišnjak, prethodno u nedjelju predao policiji nakon napada u kojem je u petak navečer, tijekom predizborne kampanje, pretučen Matthias Ecke
Vijesti / Svijet | 06. 05. 2024. u 14:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka policija objavila je da je pokrenula istragu protiv četvorice tinejdžera osumnjičenih da su pretukli njemačkog člana Europskog parlamenta i aktivistu Zelene stranke u gradu Dresdenu, na istoku zemlje.

Prvi se napadač, 17-godišnjak, prethodno u nedjelju predao policiji nakon napada u kojem je u petak navečer, tijekom predizborne kampanje, pretučen Matthias Ecke, koji predstavlja Socijaldemokrate (SPD) u Europskom parlamentu, javlja Hina.

Brutalno pretukli političara dok je lijepio plakate

Četvorica mladića imaju 17 i 18 godina. Tijekom pretresa kuća izuzeti su dokazi koji su sada predmet analize. Proći će neko vrijeme do okončanja istrage, stoji u priopćenju policije i  državnog odvjetništva.

Pozadina kaznenog djela još je nejasna. Skupina od četiri napadača brutalno je pretukla Eckea dok je lijepio predizborne plakate. I dalje je u bolnici gdje je u nedjelju operiran. Svjedoci su rekli da se napadači nosili tamnu odjeću te se činilo da su dio krajnje desne, ekstremističke scene.

Ecke je glavni kandidat SPD-a u pokrajini Saskoj za lipanjske europske izbore. U Europskom parlamentu je od 2022. 

Prethodno su nešto prije napada na Eckea četvorica napadača napala i 28-godišnjeg aktivistu Zelene stranke dok je lijepio plakate u istom dijelu Dresdena, priopćila je policija.

Eskalacija nasilja tijekom kampanje

Napadi su pokrenuli raspravu o eskalaciji nasilja tijekom izbornih kampanja. Nekoliko tisuća ljudi prosvjedovalo je u nedjelju u Dresdenu i Berlinu kako bi osudilo napade i obranilo njemačke demokratske vrijednosti.

Ministri unutarnjih poslova iz 16 njemačkih pokrajina održat će u utorak izvanredni sastanak na kojem će razgovarati o načinima za suzbijanje niza napada na političare, najavio je u ponedjeljak glasnogovornik saveznog ministarstva unutarnjih poslova.

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faezer najavila je u subotu oštru akciju i zaštitne mjere nakon napada na Ekea istaknuvši da klimu nasilja potiče "neprijateljska retorika" koja dolazi s krajnje desnice. Lideri širom Njemačke i EU-a osudili su napad.

Kopirati
Drag cursor here to close