Prije izricanja presude

Mladić traži hitno ročište za raspravu o zdravstvenom stanju

Mladićeva obrana tvrdi da je doktor Falke obavijestio optuženog da mu u posjetu neće doći liječnik izvan zatvora.
Vijesti / Svijet | 09. 11. 2017. u 11:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obrana Ratka Mladića zatražila je održavanje hitnog ročišta na kojem bi se raspravljalo o zdravstvenom stanju optuženog, kao i zahtjevu da liječnik u pritvoru Haškog tribunala Paulus Falke bude optužen za nepoštovanje tog suda.

U "hitnom" zahtjevu koji je danas objavio Tribunal, Mladićevi branitelji su ponovno zatražili i da izricanje prvostepene presude Mladiću, zakazano za 22. studeni, bude odloženo sve dok se ne utvrdi da li je on mentalno i fizički sposoban za dalje učešće u procesu.

Bivši zapovjednik Vojske Republike Srpske optužen je za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u šest općina imao razmjere genocida, teroriziranje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperskim napadima i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mladićeva obrana, u danas objavljenom podnesku, tvrdi da je doktor Falke obavijestio optuženog da mu u posjetu neće doći liječnik izvan zatvora. Mladić je to prenio braniteljuDraganu Ivetiću, koji ga je posjetio 3. studenog.

To je, po tumačenju obrane, "impliciralo da će Falke osigurati da ne dođe do posjete srpskih ljekara Mladiću, zato što ima adekvatnu njegu u pritvoru".

''Ako je to točno, takav stav doktora Falkea bi kompromitovao čitav proces i izazvao ozbiljne dileme o ranijim ljekarskim izvještajima, naročito onim bitnim za Mladićevu sposobnost da mu bude suđeno - ocijenila je Odbrana.

Podsjećajući na činjenicu da je upravnik pritvora ranije već odobrio posjetu liječnika iz Srbije Mladiću, zastupnici obrane tvrde da bi navedena izjava i ponašanje doktora Falkea "mogli činiti namjerno opstruiranje legitimnog procesa i odluke upravnika pritvora".

Odgovarajući na tvrdnju tajništvaTribunala da joj je predložio "tri grupe termina" za posjetu srpskih liječnika Mladiću, obrana navodi da su svi termini poslije izricanja presude, nasuprot njenom zahtjevu.

Na naznaku tajništva da je posjetu moguće organizirati i prije tih termina, branitelji Ivetić i Branko Lukić uzvraćaju da su za tu mogućnost prošli rokovi.

Obrana je zatražila i da se o svim tim pitanjima raspravlja u terminu zakazanom za izricanje presude Mladiću, čije odlaganje također traži.  

Suđenje Mladiću počelo je u svibanju 2012., godinu dana nakon što je krajemsvibnja 2011., poslije 16 godina bijegaa, bio uhićen u Srbiji, prenosi BIRN - Justice Report.  

Kopirati
Drag cursor here to close