Rodna ravnopravnost

MKSJ zaposlio oko 60 posto žena od 2014. godine

MKSJ proslavlja Dan Ujedinjenih naroda kao finalista u konkurenciji za nagradu generalnog tajnika za ostvarivanje rodne ravnopravnosti
Vijesti / Svijet | 25. 10. 2017. u 17:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

   /MKSJ je jedan od četiri finalista u konkurenciji za prestižnu nagradu generalnog tajnika u kategoriji Ostvarivanje rodne ravnopravnosti

MKSJ danas proslavlja Dan Ujedinjenih naroda kao jedan od četiri finalista u konkurenciji za prestižnu nagradu generalnog tajnika u kategoriji Ostvarivanje rodne ravnopravnosti, ističući se među brojnim primjerima izvrsnosti širom Ujedinjenih naroda.

MKSJ je dostigao cilj ostvarivanja rodne ravnopravnosti za osoblje na profesionalnim pozicijama i onima na nivou direktora 2009. godine. Od tada, Međunarodni sud je dosljedno održavao ili premašivao takav učinak iz godine u godinu, s oko 60 posto zaposlenih žena od 2014. naovamo.

''Najbolji način na koji je MKSJ postigao rodnu ravnopravnost bila je najjednostavnija od svih mjera: zapošljavanje najboljeg kandidata za danu poziciju. A povećavanje prava naših zaposlenih je isto tako bio najbolji način za ispunjenje mandata koji nam je povjeren. Na MKSJ i žene i muškarci su se profesionalno razvijali i zajednički su doveli do ostvarivanja pravde za užasne zločine'', rekao je tajnik MKSJ, John Hocking, izražavajući zahvalnost svima koji su tijekom godina dali svoj doprinos ovom dostignuću.

Opisujući uspjeh Međunarodnog suda u postizanju rodne ravnopravnosti, Komitet za nominiranje kandidata za nagradu generalnog tajnika istaknuo je da je MKSJ ''osigurao da u svakom trenutku koji zaposleni provode na MKSJ – od procesa zapošljavanja, preko svakodnevne radne kulture, do, na kraju, procesa smanjivanja broja zaposlenih – prevladava pozitivna atmosfera rodne ravnopravnosti, koja omogućava prilike i mogućnosti zaposlenima, kako ženama, tako i muškarcima, da postignu uspeh i profesionalni razvoj''.

Prema nedavnom globalnom istraživanju stavova zaposlenih u Ujedinjenim narodima, MKSJ je rangiran među pet najboljih organizacija u Ujedinjenim narodima u kategorijama povećavanja prava osoblja, etike, integriteta i stvaranja radne atmosfere lišene uznemiravanja i zloupotrebe autoriteta, u kojoj su zaposleni tretirani jednako bez obzira na rasnu i vjersku pripadnost, pol, seksualnu orijentaciju ili invaliditet.

Danom Ujedinjenih naroda se obilježava stupanje na snagu Povelje Ujedinjenih naroda iz 1945. godine i osnivanje organizacije Ujedinjenih naroda. Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 1948. godine proglasila da se 24. Listopad ''obilježava kako bi se građani svijeta upoznali s ciljevima i dostignućima Ujedinjenih naroda i kako bi se dobila njihova podrška" za rad organizacije. Nagrada generalnog tajnika, koja se dodjeljuje na taj dan, predstavlja priznanje za izuzetne projekte Ujedinjenih naroda koji imaju veliki utjecaj kao i za zaposlene koji su dali doprinos koji daleko nadmašuje njihove redovne dužnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close