Zašto jednostavno?

Ministarstvo vanjskih poslova ne zna kako zatražiti pomoć?

Vijesti / Svijet | 20. 05. 2014. u 08:15 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo vanjskih poslova BiH još nije našlo načina kako bi potencijalnim donatorima iz inozemstva omogućilo da na brz i jednostavan način pomognu ugroženima u BiH.

"Ministarstvo radi na iznalaženju načina za to, ali istovremeno smo sva naša diplomatsko-konzularna predstavništva obavijestili o računima crvenih križeva u RS i FBiH u cilju izravne uplate na njihov žiro račun", rekao je Nezavisnim novinama Nebojša Regoje, glasnogovornik Ministarstva.

Prekomplicirano

Banjalučke novine navode da je, dok Ministarstvo vanjskih poslova BiH traži način kako da potencijalnim donatorima olakša uplate, Ministarstvo vanjskih poslova Srbije u roku od desetak minuta riješilo je taj problem i za samo 24 sata imalo preko 200.000 eura uplata na svoj račun.

Procedura, odnosno instrukcija koju daje Ministarstvo vanjskih poslova BiH za uplate je u najmanju ruku prekomplicirana, pogotovo onim "malim" ljudima. Uplatama koje preporučuje Ministarstvo, ovisno od zemlje do zemlje i do 30 posto onoga što netko uplati ide na bankarska jamstva.
Kako pojašnjavaju stručnjaci, problem može biti vrlo brzo riješen i samo treba "prepisati" od Srbije, koja je otvarajući svoj PayPal nalog to pitanje riješila za 15 minuta i već osjeća korist od toga.

Naime, potrebno je samo da jedno od diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u EU otvori podračun u zemlji u kojoj je prisutno, a da zatim administrator domene gov.ba otvori nalog namjenski za PayPal. Nakon toga će biti otvoren PayPal nalog koji će se povezati s namjenskim računom i kada uplate krenu pristizati s tim novcem se može raspolagati redovnim bankarskim kanalima.

30 posto bankama

"Ovo je vrlo važno, jer nitko od malih donatora iz inozemstva neće koristiti IBAN i SWIFT za donacije, jer je prekomplicirano i jako skupo, budući da na ovaj način čak 30 posto novca ide na provizije. PayPal može da koristi svako u nekoliko klikova za male i velike donacije", ispričao je izvor Nezavisnih nezavisnih.

Također, banjalučke novine tvrde da je BiH od eurovizijske mreže javnih televizija dobila poziv da bude emitiran poziv za pomoć, ali je u 15 sekundi gotovo nemoguće iskomunicirati bilo što osim PayPala.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija održao je pak sastanak s veleposlanicima i šefovima međunarodnih organizacija akreditiranim u Bosni i Hercegovini.

kako je priopćeno iz Lagumdžijina ministarstva, tme sastanka bile su aktualna situacija u BiH u vezi s elementarnim nepogodama – poplavama koje su pogodile veći dio Bosne i Hercegovine, te načini i mogućnosti pružanja hitne pomoći, kao i kasnije pomoći BiH u projektima sanacije šteta i rekonstrukcije objekata oštećenih u poplavama i uslijed pokretanja brojnih klizišta.

Također je dogovoreno da se sljedeći sastanak održi 4. lipnja, na kojem bi bh. strana pripremila preciznije procjene šteta i potreba BiH za drugu fazu – rekonstrukcije, a s druge strane veleposlanici i šefovi međunarodnih organizacija u BiH do tada će imati više informacija o mogućim vidovima i načinima pomoći BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close