Opasna humanitarna situacija

Ministarstvo unutarnjih poslova u Gazi: Izraelski rat protiv Gaze prevazilazi čak i holokaust

Iyad al-Bezm, glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova, naveo je da Izrael iznosi laži kako bi opravdao svoje zločine nad ljudima u Gazi
Vijesti / Svijet | 30. 10. 2023. u 07:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo unutarnjih poslova u Gazi priopćilo je da "izraelska blokada koja ostavlja narod bez struje, vode i hrane u Pojasu Gaze prevazilazi čak i holokaust", javlja Anadolu.

Iyad al-Bezm, glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova, naglasio je na konferenciji za novinare da je gorivo hitno potrebno u Pojasu Gaze za rad generatora i postrojenja za prečišćavanje vode u bolnicama, te za rad pekara, ambulanti i civilnih timova odbrane.

Bezm je naveo da Izrael nastavlja da prekida struju i vodu za piće, te blokira dostavu goriva, lijekova i pomoći u hrani u Pojas Gaz, u ratu koji čak prevazilazi holokaust.

Ističući da tvrdnje Izraela da je pomoć išla palestinskim grupama otpora nisu točne, Bezm je rekao da smiješne tvrdnje Izraela ne mogu nikoga uvjeriti.

"Međunarodne institucije koje djeluju u Gazi su procijenile opasnu humanitarnu situaciju tamo i postigle su konsenzus o katastrofi izazvanoj zločinima okupatora", rekao je Bezm. 

Izrael laže

Naveo je da Izrael iznosi laži kako bi opravdao svoje zločine nad ljudima u Gazi.

Obraćajući se Egiptu, Bezm je pozvao na otvaranje graničnog prelaza Rafah za ulazak humanitarne pomoći.

Sukob u Gazi je počeo 7. listopada kada je Hamas pokrenuo operaciju "Al-Aqsa Flood" - višestruki iznenadni napad koji je uključivao salvu raketnih lansiranja i infiltracija u Izrael kopnom, morem i zrakom.

Hamas je rekao da je napad bio odmazda za napad na džamiju Al-Aqsa i nasilje izraelskih doseljenika nad Palestincima. Izraelska vojska je tada započela nemilosrdno bombardovanje Pojasa Gaze.

U izraelskim napadima na Gazu od 7. listopada ubijeno je 8.005 Palestinaca, priopćilo je u nedjelju Ministarstvo zdravstva u opkoljenoj palestinskoj enklavi.

Ministarstvo je navelo da je ubijeno 3.342 djece, 2.062 žene i 460 starijih osoba.

Oko 2,3 milijuna stanovnika Gaze bori se s nestašicom hrane, vode i lijekova zbog masovnog izraelskog zračnog bombardovanja i potpune blokade enklave.

UN: Djeca u Gazi piju slanu vodu

Djeca se suočavaju s "katastrofalnom" situacijom u Gazi, a roditeljima ne preostaje ništa drugo nego da im daju slanu vodu, navodi UN-ova agencija za pomoć djeci Unicef. Toby Fricker, glasnogovornik Unicefa, rekao je za BBC News da su nestašice postojale u Gazi čak i prije nego što je sadašnji sukob "podignut na novu razinu".

"Jedna od naših članica osoblja, ima četverogodišnjakinju, sedmogodišnjakinju, i samo pokušava zaštititi djevojčice, održati ih na životu svakodnevno", rekao je.

“Govorila je o tome kako samo piju slanu vodu, a njezina kći kaže: ‘Mama, zašto ne mogu vratiti normalnu vodu koju smo imali u normalnim danima?’", dodaje, prenosi Hina.

Upitan o zalihama pomoći koje su sada mogle ući u Gazu, Fricker je rekao: “Bilo je zaliha, ali su bile vrlo male. Kada vidite goleme potrebe na terenu koje imamo, treba ih biti mnogo, mnogo, mnogo više."

Fricker je pozvao na "trenutni humanitarni prekid vatre" i povećanje količine pomoći u Gazi "na trajnoj osnovi".

“Ono što sada vidimo na svakodnevnoj bazi je da djecu ubijaju, ranjavaju i sakate , sakaćena”, rekao je, pa dodao: "To je prioritet broj jedan - zaštititi dječje živote i održati djecu na životu."

SAD: Rizik od širenja rata je stvaran

Sjedinjene Države vide "povećani rizik" od prelijevanja sukoba na Bliskom istoku jer snage pod kontrolom Irana gađaju američke trupe stacionirane u regiji, rekao je sinoć savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Joea Bidena Jake Sullivan.

"Na oprezu smo, jer vidimo povećane prijetnje našim snagama u cijeloj regiji i povećani rizik od širenja ovog sukoba na druge dijelove regije. Činimo sve što je u našoj moći da to odvratimo i spriječimo", rekao je Sullivan na CBS-u.

Prošlog tjedna SAD je izveo zračne napade ciljajući dva objekta povezana s milicijama koje podržava Iran u istočnoj Siriji nakon niza napada dronovima i raketama na američke snage u regiji. Zračni napadi na objekte povezane s iranskim "čuvarima islamske revolucije i pridruženim skupinama" nisu rezultirali nikakvim žrtvama, procijenio je SAD.

Upitan o američkim udarima na iranske saveznike u regiji, Sullivan je za ABC rekao: "Ako se napadi nastave, mi ćemo odgovoriti i mislim da Iranci razumiju našu poruku."

“Mi, naravno, poduzimamo sve potrebne mjere da zaštitimo naše snage, da povećamo našu budnost i da radimo s drugim zemljama u regiji kako bismo pokušali zadržati ovaj sukob koji je trenutno u Izraelu i Gazi od prerastanja u regionalni sukob“, rekao je Sullivan. "Ali rizik je stvaran, stoga je oprez visok, a koraci koje poduzimamo da to odvratimo i spriječimo ozbiljni su, sustavni i traju."

Sunak i Macron zabrinuti

Britanski premijer Rishi Sunak i francuski predsjednik Emmanuel Macron u jučerašnjem telefonskom razgovoru izrazili su zabrinutost u pogledu dopreme humanitarne pomoći u Gazu i opasnosti od širenja rata između Izraela i Hamasa, saopćio je danas Downing Street, prenosi AP.

Izraelske vojne snage proširile su kopnene operacije u Gazi, njihovi su borbeni avioni pogodili još stotine Hamasovih ciljeva.

Izrael to naziva drugom fazom rata koji je ušao u treću sedmicu. I Sunak i Macron odvojeno su posjetili Izrael i susjedne zemlje nakon smrtonosnog napada Hamasa u Izraelu početkom mjeseca.

''Dvojica lidera istaknuli su važnost slanja hitne humanitarne pomoći u Gazu. Složili su se kako će zajedno raditi na nastojanjima da se u Gazu dopreme hrana, gorivo, voda i lijekovi onima kojima je to potrebno te da se strani državljani izvuku iz Gaze'', rekao je glasnogovornik britanskog premijera, dodavši da su obojica lidera "izrazili "zabrinutost zbog opasnosti od eskalacije sukoba na širu regiju, posebno na Zapadnu obalu".

Prema priopćeno iz Macronovog ureda, dvojica lidera ponovno su podsjetili na pravo Izraela da se brani unutar granica međunarodnog prava, kao i na važnost pronalaska načina da se oslobode taoci koje drži Hamas.

Sunak i Macron su rekli da je predugo odgađano rješenje problema tako što su trebale biti osnovane dvije nezavisne države, Izrael i Palestina, i da je to najbolji način da se osigura mir.

Australija: Prijateljski upozoravamo Izrael

 

Australska ministrica vanjskih poslova, Penny Wong, pozvala je Izrael da "sluša" kada njegovi prijatelji od njega traže da zaštiti nedužne živote u Gazi i upozorila da svijet "neće prihvatiti neprestane smrti civila".

Njezini komentari odražavaju sve glasnije pozive australske laburističke vlade Izraelu da minimalizira smrt civila u Gazi. Šefica australske diplomacije rekla je se civile s obje strane "ubija u užasnom, tragičnom sukobu".

“To je užasan, tragičan sukob. Vidimo gubitak života. Vidimo ubijene civile s obje strane sukoba”, rekla je Wong za Radio National pa dodala: “Vidjeli smo civile s obje strane u velikoj boli. Još uvijek imamo izraelske taoce koje Hamas još uvijek drži", dodala je.

"Kada izraelski prijatelji pozivaju Izrael da zaštiti život civila, kao što mi činimo, ključno je da Izrael sasluša", rekla je Wong.

Njezina izjava stiže nakon pisma koje je potpisalo šest bivših australskih premijera, izražavajući solidarnost sa židovskom i palestinskom zajednicom i sugerirajući da će "teroristi pobijediti ako su njihova srca ispunjena mržnjom".

Australija je bila među 45 zemalja – uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačku, Indiju i Kanadu – koje su se suzdržale od glasanja o prijedlogu Opće skupštine UN-a kojim se poziva na trenutno humanitarno primirje. Australija je tvrdila da je prijedlog "nepotpun" jer nije izravno osudio Hamas za napade 7. listopada.

Kopirati
Drag cursor here to close