Covaxin

Ministar sudjelovao u ispitivanju cjepiva pa se zarazio koronavirusom

Indijski ministar koji je sudjelovao u ispitivanju jedne od lokalnih cjepiva protiv koronavirusa pozitivan je na COVID-19
Vijesti / Svijet | 05. 12. 2020. u 17:19 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Indijski ministar koji je sudjelovao u ispitivanju jedne od lokalnih cjepiva protiv koronavirusa pozitivan je na COVID-19, javlja Anadolu Agency (AA).

Anil Vij, ministar u Vladi sjeverne indijske države Haryana, bio je među dobrovoljcima za ispitivanje treće faze Covaxina, cjepiva koju su razvile lokalna tvrtka Bharat Biotech i Indijski savjet za medicinska istraživanja - Nacionalni institut za virusologiju, započete prije dvije tjedna.

"Pozitivan sam na testu na koronavirus. Primljen sam u bolnicu. Svima s kojima sam bio u bliskom kontaktu savjetuje da se testiraju na koronu", objavio je 67-godišnjak na Twitteru.

Na vijesti o Vijevoj dijagnozi, kompanija koja stoji iza Covaxina izdala je priopćenje u kojem pojašnjava da su klinička ispitivanja "zasnovana na rasporedu s dvije doze, s razmakom od 28 dana".

“Covaxin je dizajniran tako da bude efikasan kada ispitanici prime obje doze. Učinkovitost cjepiva moguće je utvrditi dva tjedna nakon druge doze”, rekli su iz kompanije.

Objasnili su i da u ispitivanju "dobrovoljci imaju 50 posto šanse da prime ili cjepivo ili placebo".

Satyendra Jain, opozicijski lider, bivši ministar zdravlja za glavno područje Delhija, pozvao je vladajuću stranku Bharatiya Janata (BJP) da riješi zabrinutost zbog efikasnosti Covaxina i poduzme odgovarajuće mjere.

Covaxin je jedan od tri kandidata za cjepivo razvijenu u Indiji, koja je i dalje druga najteže pogođena zemlja na svijetu s preko 9,5 milijuna slučajeva, uključujući 139.700 smrtnih slučajeva.

Samo dan ranije, premijer Narendra Modi izjavio je da će se u Indiji proizvoditi osam potencijalnih cjepiva, koje su trenutno u različitim fazama ispitivanja, uključujući i tri autohtona cjepiva.

Kopirati
Drag cursor here to close