Optužbe

Ministar obrane Izraela: Islamska država "veoma dugo uživa u turskom novcu"

Vijesti / Svijet | 27. 01. 2016. u 13:22 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izraelski ministar obrane u srijedu je optužio Tursku da kupuje naftu od Islamske države, financirajući na taj način njihove aktivnosti.

Govoreći u Ateni, ministar Moshe Yaalon izjavio je da Islamska država "veoma dugo uživa u turskom novcu".

Turska negira da dopušta Islamskoj državi krijumčarenje oružja, a SAD su nedavno odbacile ruske navode da su dužnosnici turske vlade u kontaktu s militantima.

Islamska država zauzela je velike površine Sirije i Iraka, na kojima se nalaze brojna operativna naftna polja.

''Do Turske je, do turske vlade, turskog čelništva hoće li odluči želi li biti dio bilo kakve vrste suradnje u borbi protiv terorizma'' izjavio je  Yaalon novinarima nakon sastanka sa svojim grčkim kolegom.

''To nije bio slučaj do sada. Kao što znate, Daesh (Islamska država) je uživao u turskom novcu veoma, veoma dugi vremenski period. Nadam se kako će tome doći kraj'' kazao je.

Yaalon je također iznio tvrdnju da je Turska "dopuštala džihadistima da se kreću iz Europe u Siriju i nazad".

Dužnosnici američkog State Departmenta prošlog su mjeseca odbacili ruske navode o umiješanosti turske vlade u kupovinu nafte od Islamske države, ali je glasnogovornik State Departmenta izjavio da se nafta Islamske države krijumčari u Tursku putem posrednika.

Napori Izraela i Turske da poprave međusobne odnose već su doživjeli udarac u ovom mjesecu zbog zahtijeva za odštetom za smrt deset turskih aktivista na brodu koji je prevozio propalestinske  aktiviste u 2010.

Oni su ubijeni u sukobu s izraelskim komandosima koji su presreli flotilu koja je pokušala da probije  izraelsku blokadu Gaze.

Visoki izraelski i turski dužnosnici sastali su se u prosincu u pokušaju da poprave međusobne odnose, povećavajući nade u napredak u pregovorima o izvozu izraelskog prirodnog plina, prenosi BBC.

Kopirati
Drag cursor here to close